KezdőlapGasztronómiaMelyik a legjobb só?

Melyik a legjobb só?

Nehéz elképzelni só nélkül az életet: nemcsak a sós ételekbe, de az édesekbe is beletesszük, egyik-másik pedig különleges ízvilággal örvendezteti meg az egyszeri szakácsot. Mivel rengeteg a lehetőség, és egyre többféle só kerül a boltok polcaira, íme egy kis gyorstalpaló, ami segít eligazodni a sóbányában.

Sokszor megelőzi a rossz hírneve: ne egyél túl sok sót, árt a szervezetnek stb.! Holott nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezetben. Számos fontos szerepe van, beleértve a megfelelő idegműködés fenntartását, de a szervezetben lévő folyadékok szabályozásában is kulcsfontosságú. Sőt, a só utáni sóvárgás a kiszáradás jele. A szervezetünk működésén túl a só fontos kulináris elem a főzésben is. Az ízetlen burgonyából 5 csillagos fogást varázsol, a seízű levest is pillanatok alatt feldobja. Ha pedig megismered a változatait, a határ a csillagos ég!

Milyen sófajtát használj?

Jó lenne erre egy egzakt válasz, de le kell lombozzalak. Sokféle só létezik sokféle tulajdonsággal, de – mint oly sok esetben – itt is a kísérletezés segíthet leginkább. Mindegyiknek megvan a legjobb felhasználási módja, de nehéz megmondani, hogy mennyi sót használj az ételekhez. Ez a só típusától, a felhasználás módjától és az egyéni ízléstől is függ. A legjobb módja annak, hogy megtanuld, mi az, ami leginkább kedvedre való, a sok-sok próbálkozás és tesztelés! Ehhez hasznos megismerned a különféle sófajtákat!

Asztali só

Ez a leggyakoribb sófajta, és ez az, amelyet a legtöbb sótartóban megtalálhatsz. Finom, apró szemcséjű, szennyeződésektől mentes. Legjobb általános főzéshez, sütéshez és az ételek fűszerezéséhez főzés közben vagy után. Bárhol elérhető változata a jódozott só: ez olyan asztali só, amelyet jóddal dúsítottak, mivel ez a nyomelem az emberek egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. A jód a pajzsmirigyhormonok kulcsfontosságú összetevője, ezek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét, és jelentős szerepet játszanak az általános növekedésben és a fejlődésben. A jódhiány pajzsmirigyproblémákat, fejlődési gondokat és különféle egészségügyi helyzeteket okozhat, különösen terhes nőknél és gyermekeknél.

Forrás: pixabay.com

Azonban sajnos a jódozott só fogyasztása aligha oldja meg a jódhiányt. Egész egyszerűen túl sokat kellene fogyasztani belőle ahhoz, hogy hatásos legyen. Ez azonban áldásos is lehet, hiszen éppen ezért esélytelen túlzásba vinni a fogyasztását. Mindenesetre az ételekben betöltött szerepe fontos és egyértelmű, számos szakértő ajánlja a jódozott sót.

Tengeri só

A tengeri sót az elpárolgott tengervízből gyűjtik be, amely különböző textúrájú és színű változatban kapható attól függően, hogy honnan származik. A só kinyerésének folyamatában maga a só megtart néhány ásványi anyagot és szennyeződést, így egyedi ízvilágot képvisel. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, köretek, levesek ízfokozására vagy olyan receptekben való felhasználásra, ahol egyedi állagot és ízt szeretnél.

Fleur De Sel

A Fleur de Sel olyan só, amely a tengervíz felszínén képződik, amikor az elpárolog. Rendkívül különleges, ugyanis az igazi Fleur de Sel Franciaország Guérande régiójában készül az Atlanti-óceán partján, a 9. század óta változatlan módszerrel. Ez a környék mocsaras vidék, így a víz hosszabb időre megáll, a só pedig kicsapódik. Ez azért különleges, mert a sót kézzel és nem géppel gyűjtik be. A sós vizet többször szűrik szintén kézzel, hogy a szennyeződésektől és az apró élőlényektől megtisztítsák. Ezután a vizet lepárlómedencékbe töltik, ahol az elpárolog, és csak a só marad hátra. A vékony sóréteget kézzel, nagy odafigyeléssel gyűjtik be, hogy az alatta lévő föld ne keveredjen bele.

Sok más ország megvált ettől a sótól, de az ínyenc kultúra térnyerése újra izgalmasnak nyilvánította ezt a sófajtát, különösen Spanyolországban és Mexikó egyes területein. Amit a szóban forgó régióban szüretelnek, azt „Flor de sal”-nak nevezik. Ezt a fajta sót „befejező” sóként használják, azaz az étel elkészülése után alkalmazzák. A só kifejezetten érezteti a tengervizet, azonban csak kis mennyiségekben használják, mert igen ritka és drága kincs.

Himalájai só

A rózsaszín só igazán népszerű lett az utóbbi időben. Főleg Pakisztánban, a Himalája hegységből bányásszák, ásványianyag-, különösen vastartalma miatt rózsaszínű, sokan erről ismerik fel. A Himalája só kikristályosodott tengeri só olyan lelőhelyeken, amelyeket vulkanikus kőzet fedett 200 millió éven keresztül, ezért aligha szennyeződhetett. Kézzel bányásszák, és nem kezelik semmilyen módon, tehát a boltban eredeti, természetes állapotában juthatunk hozzá.

Forrás: pixabay.com

Finomra őrölt formában és nagyobb tömbökben is készül. Gyakran használják befejező sóként. Enyhe, finom ízű, leginkább fűszerezésre és díszítésre használható, bár egyesek főzéshez és grillezéshez is szeretik. Úgy gondolják, hogy a táplálkozás szempontjából kiváló tulajdonságai vannak, de ezt a kutatások eddig nem igazán támasztották alá.

Parajdi só

Az utóbbi évek egyik legnagyobb durranása volt a parajdi só, amely az erdélyi sóvidék egyik kincse. A benne található őstengeri iszap és a 84 különböző ásványi anyag teszi különlegessé, kézzel bányásszák, és minden környezeti és adalékanyagtól mentes végeredményt kapnak.

Íze intenzívebb, mint az asztali sóé, ezért sokkal ízletesebb és zamatosabb ételeket lehet készíthetsz vele. A parajdi só szürke színű, az egyik legtisztább sónak tartják. Természetes formájában, fehérítés nélkül kerül a boltokba. Egészségre gyakorolt hatásai között szerepel a légúti és az ízületi megbetegedések enyhítése, de asztma és száraz köhögés ellen is használják.

Fekete só

A fekete só, más néven kala namak vagy indiai fekete só a vulkáni eredetű kősó egyik fajtája. Jellemzően Dél-Ázsiában található, különösen Indiában, Pakisztánban, Nepálban és Bangladesben. Neve ellenére valójában nem fekete, hanem finom részecskékre őrölve inkább sötétlila vagy rózsaszínes szürke. Jellegzetes kénes és csípős „tojásos” aromájáról és ízéről ismert, ami egyedülálló és keresett összetevővé teszi a különféle konyhákban, különösen az indiaiban és a délkelet-ázsiaiban.

Különösen kedvelt a növényi alapú táplálkozást folytatók körében, ugyanis tojásos ízvilágával könnyen hozható a rántottaíz. Óvatosan kell használni, mivel nagyon jellegzetes és erős aromája van.

Füstölt só

Egyik nagy kedvencem. Rendkívül különleges az ízvilága, sokszor elegendő csak ezt az ételbe tenni, és a végeredmény magáért beszél. Ezt a sót fatűzön füstölgetik, néha hetekig is, hogy a füstös íz markáns legyen. Fantasztikus választás grillezett vagy sült ételekhez, legyen az hús, zöldség vagy éppen ragu.

A választott só típusa az éppen készülő ételtől és a személyes preferenciáktól függ (a fa típusa sem mindegy). Fontos szempont, hogy a különböző sók eltérő erősségűek lehetnek, ezért elengedhetetlen, hogy főzés közben kóstolgassuk és fűszerezzük az ételt.

Pehelysó

A pehelysó a főzéshez használt só egyik fajtája, amely sok ételt tesz ellenállhatatlanná. Titka az őrlésében rejlik: az őrlést követően pelyhesítik a sókristályokat, így nagyobb szeműek és vékonyabbak lesznek. Ettől pedig teljesen más ízvilágot adhatnak egy-egy ételnek.

Ropogósabb és ízesebb ételeket készíthetünk vele, de csokoládé mellé is zseniális választás. Sokszor használják húsok, zöldségek, halak utósózására.

Vörös só 

A vörös só vagy „alaea só” egy hawaii ízesítő, amelyet Hawaii szigetéről származó őrölt vörös vulkáni agyagból állítanak elő. Több mint 80 ásványi anyagból áll, és vas-oxidban gazdag, ez okozza különleges színét. Enyhe és finom ízű. Kiváló választás húsok és halak fűszerezésére, tartósítására, valamint az ételek színét is feldobja. Pároláshoz és pirításhoz is jó választás.

tulipgardencafe.hu / Greendex

Ajánló