A kesudió gyakori fogyasztásával az időskori memóriazavar is elkerülhető lehet.
A kesudió gazdag ásványi anyagokban, rostokban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban. Magas a cink- és vastartalma, miatt nagyon ajánlott fogyasztása vegetáriánusoknak. Sok benne a magnézium, ennek köszönhetően jótékonyan hat a magas vérnyomásra.
A kesudió gyógyhatásai
- A kesuban kevesebb a zsír, mint a többi diófélében, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
- A benne található olajsav nagyon fontos tápanyag a szív egészségének megőrzése érdekében.
- Támogatja az agy egészséges működését.
- Megvéd az epekő kialakulásától, tanulmányok pedig bizonyították, hogy felveszi a harcot az emésztőszervek rákos megbetegedéseivel szemben.
- Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
- A kesudió képes csökkenteni a „rossz“ LDL koleszterin szintjét és javítani a „jó“ HDL koleszterinszintet. A kesudió fitoszterol vegyületeket tartalmaz, melyek stabilizálják és megakadályozzák a koleszterin felszívódását.
- Kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel.
- A kesu számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek szükségesek a természetes UV filter képződéséhez, melyek megvédik a szemet a makuladegenerációtól. A betegség a retina központját érinti és rosszabb látást eredményez, akár vakságot is.
A kesudiónak kiemelten magas a nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szelén tartalma, vitaminokból pedig elsősorban folsavat, kolint, valamint K vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben.
A kesudió antioxidáns hatású, E-vitamin-tartalma magas, amely a szabad gyökök semlegesítésével hozzájárulhat a sejtek öregedésének lassításához. Túlnyomó részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
A kesufa (Anarcadium occidentale) Közép-Amerikában őshonos, de mára a világ számos országában elterjedt örökzöld fa. A kesufán elsősorban kesualma terem, amely nálunk nem ismert, de a termesztő országokban ezt is fogyasztják: C-vitaminban gazdag termés, amelyet nyersen gyümölcsként, puhítva pedig zöldségként használnak fel. Készül belőle lekvár, zselé és szirup, de bor és ecet is.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_1280,h_960/https://tulipgardencafe.hu/wp-content/uploads/2024/05/cashew-351766_1280-1.jpg)
Az általunk ismert kesudió ennek az almának az alján nő. A nyers mag még mérgező, a feldolgozás során azonban olajban úsztatva vagy iparilag forró levegővel megpörkölik, így válik emberi fogyasztásra alkalmassá.
tulipgardencafe.hu / Egészségtér