KezdőlapÉrdekességekA kesudió ára magas, de kiemelkedően egészséges

A kesudió ára magas, de kiemelkedően egészséges

A kesudió gyakori fogyasztásával az időskori memóriazavar is elkerülhető lehet.

A kesudió gazdag ásványi anyagokban, rostokban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban. Magas a cink- és vastartalma, miatt nagyon ajánlott fogyasztása vegetáriánusoknak. Sok benne a magnézium, ennek köszönhetően jótékonyan hat a magas vérnyomásra.

A kesudió gyógyhatásai

  • A kesuban kevesebb a zsír, mint a többi diófélében, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
  • A benne található olajsav nagyon fontos tápanyag a szív egészségének megőrzése érdekében.
  • Támogatja az agy egészséges működését.
  • Megvéd az epekő kialakulásától, tanulmányok pedig bizonyították, hogy felveszi a harcot az emésztőszervek rákos megbetegedéseivel szemben.
  • Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
  • A kesudió képes csökkenteni a „rossz“ LDL koleszterin szintjét és javítani a „jó“ HDL koleszterinszintet. A kesudió fitoszterol vegyületeket tartalmaz, melyek stabilizálják és megakadályozzák a koleszterin felszívódását.
  • Kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel.
  •   A kesu számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek szükségesek a természetes UV filter képződéséhez, melyek megvédik a szemet a makuladegenerációtól. A betegség a retina központját érinti és rosszabb látást eredményez, akár vakságot is.

A kesudiónak kiemelten magas a nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szelén tartalma, vitaminokból pedig elsősorban folsavat, kolint, valamint K vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben.

A kesudió antioxidáns hatású, E-vitamin-tartalma magas, amely a szabad gyökök semlegesítésével hozzájárulhat a sejtek öregedésének lassításához. Túlnyomó részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

A kesufa (Anarcadium occidentale) Közép-Amerikában őshonos, de mára a világ számos országában elterjedt örökzöld fa. A kesufán elsősorban kesualma terem, amely nálunk nem ismert, de a termesztő országokban ezt is fogyasztják: C-vitaminban gazdag termés, amelyet nyersen gyümölcsként, puhítva pedig zöldségként használnak fel. Készül belőle lekvár, zselé és szirup, de bor és ecet is.

Forrás: pixabay.com

Az általunk ismert kesudió ennek az almának az alján nő. A nyers mag még mérgező, a feldolgozás során azonban olajban úsztatva vagy iparilag forró levegővel megpörkölik, így válik emberi fogyasztásra alkalmassá.

 

tulipgardencafe.hu / Egészségtér

Ajánló