KezdőlapKávé-világA kávé eredete: afrikai kávéfajták

A kávé eredete: afrikai kávéfajták

Tudtad, hogy a kávé Afrikából, Etiópiából származik? Azon belül is egy Kaffa nevű tartományból.

A legendák szerint egy etióp kecskepásztor fedezte fel, miután a kecskéi egy bizonyos, piros bogyó lelegelésétől igencsak éberré váltak.

Az arábika kávéfajta kiváló alapanyaga a kávéknak. Igen kényes növény, csak 900 méter feletti területen terem, mégis ez adja a kereskedelemben kapható kávék közel 75%-át. (Talán ez az oka, hogy kecskék legelték le, és nem tehenek. Milyen lehetne egy élénk tehén?) Az Afrikai arábika kávék három legfőbb fajtája a kenyai, az etióp és a jemeni.

A kenyaiak kifejezetten a kávétermesztésre specializálódtak, adatok szerint itt szüretelnek leggyorsabban az emberek. Egy munkás egy magas hozamú fajtával beültetett, teljesen napos művelésű ültetvényen akár 200 kilogramm kávébogyót is leszüretelhet egyetlen nap alatt! A kenyai kávét sok szakember leginkább a borhoz hasonlítja, hiszen az utóíze arra emlékeztet.

Az etióp kávé minden kávé őse. Három fő fajtája van: Az Etióp Sidamo köztük a leghíresebb, jellegzetesen virágos, és csokoládés ízvilágú. Az Etióp Yirgacheffe, szintén Sidamo területéről származik, nevét a Yirga Chefe városrészről kapta, ahol a kávéültetvények találhatóak. Az Etióp Harar a harmadik, amelyet – mint az Etióp kávékat általában – gyümölcsös, virágos zamat jellemez.

A jemeni kávét másképp Mocha-nak hívják. Mocha egy kikötőváros, a Vörös tenger partján található, ennek a városnak a hegyoldalában termesztik ezt a fantasztikus, különleges kávét. Egy kicsit hasonlít az Etióp kávéra. Ez a világ egyik, méltán legnépszerűbb kávéja, amit csodálatos, összetetten fűszeres, csokoládés, és egyben gyümölcsös, földes ízének köszönhet.

Nyugat-Afrikában a robuszta kávé termesztése a jellemző, amely jóval igénytelenebb, ezt 900 méter alatti területeken is megterem, de sokkal silányabb kávéalapanyag, mint az arábika.

Kóstold meg ezeket a csodálatos, és népszerű kávékat, és hagyd, hogy magával ragadjon Afrika varázsa!

tulipgardencafe.hu / Kávéház Magazin

Ajánló