KezdőlapÉrdekességekGyógytea készítés hársfavirágból: ragadd meg a rövid szezon lehetőségét!

Gyógytea készítés hársfavirágból: ragadd meg a rövid szezon lehetőségét!

Jó gyógyteát szeretnél? Akkor irány az első hársfa, és szedd a virágát, amíg tudod, hiszen csak nagyon rövid ideig van erre lehetőséged!

A hársfa szerte Európában elterjedt fafaj, szereti a gyertyános tölgyeseket, a ligetes és ártéri erdőket. Számos parkban is találkozhatunk vele, nagy lombkoronája jó árnyékot ad. Három hársat ismerünk: a kis- és a nagylevelűt, valamint az ezüstöt. Csak az előbbi kettőt szabad szedni, az ezüst hársat nem, ezért figyeljünk oda, mely fajjal is van dolgunk! A név alapján sejthetjük, hogy a színe lesz a kulcs: az ezüst hárs levelei ugyanis ezüstösek. Városokban például jó eséllyel találkozhatunk ezzel a típussal, hiszen jól tűri a szárazságot.

Forrás: pixabay.com

A hársfák május végén, valamint június folyamán virágoznak. Ilyenkor nyugodtan vállunkra akaszthatjuk a bodzaszedéskor használt vászontáskákat és fonott kosarakat, majd indulhatunk is a hársak felkutatására. Teljesen mindegy, hogy nagy- vagy kislevelű hárs virágát szedjük-e, mindkettő hasonlóan jó hatású. Szüretelés közben figyeljünk arra, hogy a méhek is igencsak szeretik a hársfavirágot (gondoljunk a finom hársmézre), ezért legyünk körültekintőek. A hárs illatát messziről érezni, a virágok vajsárga színe szintén szembeötlő.

Munkás a szüret, hiszen a hársfa bogernyővirágzata nem túl nagy, sok idő elmegy, mire egy valamirevaló adagot összegyűjtünk. Na, de ha megvan, akkor olyan teának valót száríthatunk belőle, hogy a megfázás messzire szalad, ha isszuk! Arra figyeljünk azonban oda, hogy ne a tűző nyári napon szárítsuk, inkább a padláson vagy egyéb szellős, árnyékos helyen!

tulipgardencafe.hu / Greendex

Ajánló