KezdőlapAgrárvilágKiskertNem csak a kiskertekben, de már a városi zöldterületeken is egyre jellemzőbbek...

Nem csak a kiskertekben, de már a városi zöldterületeken is egyre jellemzőbbek a gyógynövények

A zöldterületek esetében megfigyelhető trend, hogy az egynyári virágágyások mellett évelő ágyak kerülnek kialakításra, melyek esőkert vagy szárazkert („víz nélküli kert”) formájában üde színfoltját képezhetik a településnek. A növényhasználat változásával egy időben számos olyan növény kerül telepítésre, melyek gyógy vagy aromanövény kategóriába is sorolhatók. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a töretlen népszerűségnek örvendő levendula fajokat és fajtákat, melyek a mediterrán kertek hangulatát idézi meg. Azonban nem csupán a levendula követelheti magának a városi gyógynövény címét, hanem többedmagával kell osztoznia ezen a címen. A következőkben néhány olyan növényt mutatunk rövidben be, melyek sikerrel alkalmazhatóak a viszontagságosabb körülmények között, akár már kis gondozás mellett is.

Az egyik legkedveltebb városi gyógynövény a különböző levendula fajták 

ORVOSI ZSÁLYA

Orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) a mediterrán régióból származó, cserjés habitusú gyógy- és fűszernövény, mely hazai telepítésének nagy hagyománya van és már az 1669-es évekből származó leírat alapján, nincs olyan kert, ahol ne lenne zsálya. Bár népszerűsége visszaesett az évek folyamán, jelenleg ismét egyre többen telepítik. Ennek oka, hogy az alapfaj ezüstös-molyhos leveleivel és lila, ajakos virágaival nagy díszítőértékkel bír, mely utóbbi miatt a beporzóbarátkertekben is helyet érdemel. Ezek mellett igényei, szárazságtűrése és talajjal szemben mutatott nagyfokú tolereanciája miatt szintén alkalmas a település felhasználásra.

A zsálya gondozása egyszerű, mivel a metszésre és a bokrok fiatalalítására kell csupán odafigyelnünk. 

Azonban ha a megjelenésről van szó, érdemes a fajtái között is böngésznünk, hiszen tarka lombú fajtái szinte egész évben díszítenek, mivel télizöld (leveleit csak erős fagyok esetén hullajtja le), a tarka lombú zsálya fajták az Icterina, Creme La Creme, Purpurascens és Tricolor.

KAKUKKFŰFÉLÉK

Míg a zsálya inkább cserje habitusával kiemelkedik a növények között, addig akadnak kisebb termetű, talajtakaró habitusú gyógy- és aromanövények is. Ide sorolhatjuk a kakukkfűféléket (Thymus sp.), melyek jól bírják a száraz körülményeket. Hazánkban vadon is előforduló növény, mint meleg, napos fekvésű domboldalak, száraz rétek aromás illatú növénye. Ez az aromás illat pedig olyan erős, hogy meleg, napsütéses időben könnyen kiszimatolhatjuk, már messziről is a kakukkfüvet.

Természetben is ahogy látjuk száraz, meleg körülmények között fejlődik a legszebben, árnyékolás nélkül, tehát egy nagy fényigényű növényről beszélhetünk.

A településeken gyakran találkozhatunk a kerti kakukkfűvel (Thymus vulgaris), mely gyógy- és fűszerként egyaránt széles körben alkalmazott. Számos kakukkfű hibrid és változat elérhető a piacon a zöld-sárga tarka levelű terülő forma mellett a bokrosabbak is megtalálhatók, de nem csak lombozatuk, hanem aromájuk is igen változatos.
Ennek köszönhetően ma már ismert és beszerezhető gyömbér, narancs, citrom, de még kömény illatú kakukkfű egyaránt.

A kakukkfüvek sikerrel telepíthetők öntözés nélküli kertekben, ahol mint talajtakaró növény is megállják a helyüket. 

A szárazságtűrő növények esetében se feledkezzünk meg a telepítést követő rendszeres öntözésről, hiszen, itt még „nem állt be” a növény, így a szélsőségeket ebben az időszakban nehezebben tűri.

OREGÁNÓ

A talajtakaró és cserje közé, mintegy középső mérettartományba akár a szurokfű vagy ismertebb nevén oregánó (Origanum vulgare L.) is beilleszthető. Ez az aromás illatú gyógy- és fűszernövény szintén jó szárazságtűréssel rendelkezik, ami mellett egy kiváló lepke és beporzó csalogató növény. Azonban településeken egy másik, szabad szemmel nem látható tulajdonsága miatt is érdemes ültetni.

Ez a tulajdonság nem más, mint a növény fitoremediációsképessége, mely során a talajban található nehézfémeket felhasználja az életfolyamataihoz, ami pozitívan hat a települési talajokra.

Természetesen a díszítő értékről itt sem kell lemondani, hiszen az alapfajon túl számos fajtával rendelkezik.
A ’Rosenkuppel’ például egy gazdagon virágzó dísz változat, míg a ’Country Cream’ sárga-zöld tarka leveleivel díszít, míg az ’Aureum Variegated’ aranyzöld lombozatával hívja fel magára a figyelmet. 

A szurokfű használható, mint talajtakaró növény is, nagyobb termetű évelők, cserjék előterében

Az erős aromával rendelkező növények a kártevőkkel szembeni is alkalmazzák, például hagyományos kerti párosítás a rózsa és a levendula „házassága” mely a levéltetvek elleni védekezést szolgálja. Ez is mutatja, hogy a települési kertekben, dísznövényként telepítve a gyógy- és aromanövények sikerrel beépíthetők ezekbe a kertekbe.Azonban ne feledjük, a gyógy- és fűszernövények bár jó zöldfelületet adó növények, erősen szennyezett környezetből ne gyűjtsük őket fogyasztásra, ilyen körülmények között, mint sokoldalú dísznövény termesszük őket!

 

Tulipgardencafe.hu/ Novenyvedoszer.hu

Ajánló