Az egyik legfontosabb tavaszi munka egy gyümölcsös esetében a metszés. Összegyűjtöttük tíz pontban, melyek a legfontosabbak!
A gyümölcsfametszés tíz legfontosabb szabálya
- Metszés előtt mindenképpen vizsgáljuk át a fát, mérlegeljük a megjelenése alapján, az egészségi állapotát és az életerejét.
- Mielőtt metszeni kezdünk, állapítsuk meg, melyik a korona három-négy vázága. (Koronaformák>>)
- A vázágakat úgy irányítsuk, hogy körülbelül 45°-os (legfeljebb kicsit nagyobb) szöget zárjanak be a törzzsel. Szükség esetén fel- vagy lekötözéssel változtassunk az ágak helyzetén.
- Az általános szabály szerint az almatermésűek vesszőit egyharmaddal, a csonthéjasokét kétharmaddal vágjuk vissza.
- A leggyengébben növekvő vázágon kezdjük a metszést, és figyeljünk, hogy egymással egy vízszintes síkban maradjanak a vázágak csúcsai.
- Engedjünk minél több fényt a koronába! Távolítsuk el a függőlegesen fölfelé növő, illetve a lefelé irányuló ágakat.
- A sudárral versengő ágakat mindig távolítsuk el.
- A vázágakat és a vezérvessző csúcsát összekötő háromszög csúcs felőli szöge mindig 120°-os legyen.
- Ha a vázágakat leváltjuk, a fa magasságából is mindig vegyünk vissza.
- Nagyobb metszési sebeket mindig kenjük be sebkezelő szerrel!
edenkert.hu