KezdőlapAgrárvilágKiskertA meggyfa metszése kora tavasszal

A meggyfa metszése kora tavasszal

A meggyfát ültetéskor is érdemes metszeni, de tél végén, kora tavasszal is érdemes alakítani a lombkoronán. Ezek a legfontosabb szabályok!

Meggyfák metszése tavasszal – metszésfajták

A meggyfa esetében is az ültetéskori metszést leszámítva tavasszal még rügyfakadás előtt kell a fát megmetszeni. Fontos, hogy a fa középső része is jusson elegendő fényhez. De kezdjük az elején!

Ültetéskori metszés

Ahogy kiástuk az ültetőgödröt, kezdhetjük az ültetéskori metszést. Válasszunk ki három vagy négy vázágnak szánt vesszőt, és rövidítsük meg őket kétharmadukkal, külső rügyre metszve. A vázágak csúcsát és a sudárvessző tetejét összekötő háromszög felső szöge itt is 120° legyen. A leendő vázágak 45°-os szöget zárjanak be a törzzsel. Ha eredetileg ennél kisebb a szög, akkor az ágak kitámasztásával vagy lekötözésével igazíthatunk rajta.

Meggy koronaalakító metszése

meggyfa

A következő négy-öt évben évente ismételjük meg az oldalágak és a sudár visszametszését. Ilyenkor mindig vizsgáljuk felül a vázágak helyzetét is, ill. ritkítsuk meg a túl sűrűn növő vesszőket. Bármilyen céllal metszünk is, sose feledjük el, hogy a meggy túlnyomórészt az egy-, ill. kétéves vesszőin hozza a termést. Kíméljük tehát a fiatal hajtásokat, hiszen ezek lesznek a jövő termővesszői!

Fenntartó metszés

Az ültetés utáni ötödik évet elérve már ne hagyjuk tovább fölfelé növekedni a vázágakat, hanem vágjuk vissza őket egy alacsonyabban kiágazó, kifelé mutató, vízszinteshez közelebbi szögben növő ágig. A ritkító metszés a meggynél lényegében a vázágak igazgatására, ill. a zavaró helyen növő ágak eltávolítására korlátozódik. A meggyfa előrehaladott korában dönthetünk úgy is, hogy nyitott közepű koronaformára van szükségünk; ekkor a vázágak felett elvágva gyakorlatilag egészben kivehetjük a sudarat. A nyitott koronába több fény jut, ezáltal javul a fa egészségi állapota és a gyümölcs minősége.

edenkert.hu

Ajánló