A fekete retket Európában és Ázsiában széles körben termesztik. Az őszi és téli időszak csodaszere, a legnagyobb retekfajta, nagyon jól tárolható. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is. Fontos, hogy éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, illetve figyelni kell rá, hogy kinek mennyi az elég belőle, ám kétségtelen, hogy egy nagyszerű alapanyagunk.
A fekete retek sokoldalú alapanyag, megsüthetjük köretnek, készíthetünk belőle salátát, turmixot, csipszet, de krémlevesnek is nagyon finom.
Feketeretek krémleves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 2 közepes fekete retek, apróra vágva
- 1 közepes burgonya, apróra vágva
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon.
Adjuk hozzá a retket, a krumplit, a sót és a borsót, illetve annyi vizet, hogy ellepje.
Forraljuk fel, majd hagyjuk puhulni 30 percig.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pürésítsük botmixerrel.
Keverjük hozzá a tejszínt, és már tálalhatjuk is.
origo.hu