Nem titok tovább az idei, 17. alkalommal megrendezésre kerülő Ország Tortája verseny 2023-as győztese. A győztes: Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a SPICCES FÜGE RESPEKTUS fantázia nevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – olvasható a funzine.hu cikkében .
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A zsűri olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben augusztus 20-val vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók.
A „spicces füge respektus” nevű győztes torta Lakatos Pál, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdában született meg, melynek ötletét egy balatoni nyaralás során megkóstolt fügefagylalt adta.
A füge karamellel és a tokaji aszúval párosítva jó ötletnek tűnt.
A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás moussekrémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz.
A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.
A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.
A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.
Az ország cukormentes tortája 2023-ban a Kikelet fantázia névre keresztelt édesség lett. Alkotója Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda mester lett.
A nyertes tortákat augusztus 19-től lehet kóstolhatja meg a nagyközönség a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.