Egy egyszerű trükkel könnyen el lehet érni, hogy az idei nyáron még illatosabb legyen a kertedben helyet kapott levendulád, írta honlapján az Agrároldal.
A levendula metszése nemcsak a növény formájának megőrzéséhez fontos, de az illatának fokozásában is szerepet játszik. A metszés során eltávolítjuk az elhalt virágokat és szárakat, ezáltal serkentve az új hajtások növekedését. A friss hajtások pedig tele lesznek illatos olajokkal, amik a levendula jellegzetes illatát adják.
- Első alkalommal a virágzás után, amikor a levendula virágai elhervadnak. Ilyenkor vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának egyharmadára. Ez serkenti az új hajtások növekedését.
- Második alkalommal ősszel, a fagyok beköszönte előtt végezzünk egy könnyű visszametszést. Vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának kétharmadára.
- Napos helyre ültessük. Minél több napfényt kap, annál illatosabb lesz.
- A levendula nem szereti a pangó vizet, ezért fontos, hogy jól vízelvezető talajba ültessük.
- Fontos a rendszeres öntözés, de arra ügyeljünk, hogy ne locsoljuk túl.
- A levendulavirágokat akkor szüreteljük, amikor teljesen kinyíltak. A virágokat nagyon sok módon fel tudjuk használni és hasznosítani.
- A levendula nem igényel sok tápanyagot, de tavasszal adhatunk neki egy kis komposztot vagy trágyát. A komposzt tele van tápanyagokkal, ami a talaj szerkezetét is javítja.
tulipgardencafe.hu / Sokszínű Vidék