KezdőlapAgrárvilágKiskertHogyan tehetjük illatosabbá a levendulát?

Hogyan tehetjük illatosabbá a levendulát?

A titok a levendula metszésében rejlik.

Egy egyszerű trükkel könnyen el lehet érni, hogy az idei nyáron még illatosabb legyen a kertedben helyet kapott levendulád, írta honlapján az Agrároldal.

Forrás: pixabay.com

A titok a levendula metszésében rejlik

A levendula metszése nemcsak a növény formájának megőrzéséhez fontos, de az illatának fokozásában is szerepet játszik. A metszés során eltávolítjuk az elhalt virágokat és szárakat, ezáltal serkentve az új hajtások növekedését. A friss hajtások pedig tele lesznek illatos olajokkal, amik a levendula jellegzetes illatát adják.

A levendulát évente kétszer kell metszeni

  • Első alkalommal a virágzás után, amikor a levendula virágai elhervadnak. Ilyenkor vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának egyharmadára. Ez serkenti az új hajtások növekedését.
  • Második alkalommal ősszel, a fagyok beköszönte előtt végezzünk egy könnyű visszametszést. Vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának kétharmadára.

A metszésen kívül még vannak egyéb praktikák, amikre, ha odafigyelünk egészségesen fejlődő és illatos lesz a levendulánk

  • Napos helyre ültessük. Minél több napfényt kap, annál illatosabb lesz.
  • A levendula nem szereti a pangó vizet, ezért fontos, hogy jól vízelvezető talajba ültessük.
  • Fontos a rendszeres öntözés, de arra ügyeljünk, hogy ne locsoljuk túl.
  • A levendulavirágokat akkor szüreteljük, amikor teljesen kinyíltak. A virágokat nagyon sok módon fel tudjuk használni és hasznosítani.
  • A levendula nem igényel sok tápanyagot, de tavasszal adhatunk neki egy kis komposztot vagy trágyát. A komposzt tele van tápanyagokkal, ami a talaj szerkezetét is javítja.

tulipgardencafe.hu / Sokszínű Vidék

Ajánló