KezdőlapGasztronómiaA legjobb almafajták süteménysütéshez

A legjobb almafajták süteménysütéshez

Az alma nem csak ropogós, édes és mennyei ízű, de a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként segít az egészség megőrzésében is. Tekints tehát úgy az almára, mint az egészséged titkos fegyverére!

Bár az alma nyersen fogyasztva fejti ki legjobb hatását, lássuk be, senki sem tud ellenállni egy illatos, frissen sült gőzölgő almás pitének. Cikkünkben most bemutatjuk, melyek a legjobb almafajták süteménysütéshez.

Tudtad? Érdekességek az almáról. Az alma nem tartalmaz zsírt, koleszterint, és kiváló rostforrás. Az almafák átlagosan 4-5 év után hozzák meg első terméseiket. Az alma szobahőmérsékleten 6-10-szer gyorsabban puhul és érik be, mintha hűtőben tárolnád. Több ezer almafajta létezik: méretük a cseresznye és egy nagyobb grapefruit mérete között bármekkora lehet. Az alma a rózsák családjába tartozik. Nagyjából 4 liter almabor ital készítéséhez 36 darab nagyobb szemű alma szükséges.

Melyek a legjobb almafajták süteménysütéshez?

Az almával való sütéskor a textúra legalább olyan fontos, mint az íz. Néhány almafajta a hő hatására pépessé válik, míg mások sütés után csodásan megtartják a formájukat. Vannak azonban olyan sütemények is, amikhez pedig e kétféle tulajdonság ötvözése hozza meg a várt eredményt.

A piték országában, Amerikában például azt vallják, hogy a jó almáspite töltelék egyszerre krémes (Macoun, Mclntsh) és darabos (Pink Lady vagy Granny Smith).

Most azokat az almákat vesszük górcső alá, amikkel hazánkban is találkozhatsz bármelyik áruházban vagy zöldségesben.

A Golden Delicious ránézésre olyan, mint egy aranygömb. Húsa krémes és sárgás árnyalatú, héja enyhén pettyezett. Íze abszolút édes és lágy, ezért igen sokoldalú a felhasználási lehetősége a süteményekben. Sütéskor jól tartja az alakját, ezért bátran használd olyan sütiknél, ahol láttatni akarod az almadarabokat.

A Granny Smith élénk zöld színű, viaszos héja nem ráncosodik egykönnyen, ezért húsa extra ropogós. Savanykás ízéhez jól illenek a többféle fűszeres jegyeket tartalmazó recepteket. Húsa pedig elég szilárd ahhoz, hogy a sütés során csodásan megőrizze a formáját. Szép vékonyra szeletelhető, tökéletes lehet az almarózsa nevű sütemény elkészítéséhez.

Az Idared egy élénk rózsaszínű alma, ami a Jonathan és Wagener fajták keresztezésével született meg sokunk nagy örömére. A kemény, savanykás ízű húsa a sárgászöldtől a halvány rózsaszínig terjed, és sütés közben jól megőrzi alakját. Ha Idareddel sütsz, aromája belengi a környéket, így ne csodálkozz, ha fürkésző tekintetek szegeződnek a konyhaablakodra.

A Jonagold a narancssárga és piros csíkos héjáról ismerhető fel. Húsa halványsárga, krémes és lédús pici roppanóssággal. A Jonagold ezért krémes almatöltelékhez, lekvárhoz kiváló, vagy kevert süteményekbe reszelve puhítja a tészta állagát.

A Jonatán ragyogó, édeskés mégis fanyar ízű almafajta. Ez a vöröses csíkos zöldessárga gyümölcs sima és kemény héjjal, valamint kemény hússal büszkélkedhet, ezért sütés közben jól megőrzi a formáját. A legtöbb almával ellentétben kevésbé jól tárolható, ezért a vásárlástól számított 1-2 héten belül használd fel valami finomság készítésére.

A Pink Lady alma alakjában és ízében is jól tartja magát a sütés során. Édes, lédús, beleharapva szinte pezseg a szájban. A Pink Ladyt gyakran használják szószokhoz, hogy egy kissé darabossá tegyék az állagát. Az almáspite is sokkal finomabb és rusztikusabb lesz, ha a töltelék egy részét ezzel az almafajtával készíted.

Hadarik Rita (szövegíró, gasztroblogger)

Ajánló