KezdőlapAgrárvilágGyönyörködjünk az őszi tájban!

Gyönyörködjünk az őszi tájban!

Ősszel egészen más arcát mutatja a természet, amellyel lehetetlen betelni: fedezzük fel az erdők és mezők lakóit egy családi kirándulás alkalmával!

Sárguló, avagy bordóba áthajló falevelek, ködös reggeli tájak és susogó avar a lábunk alatt – visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz. A természet azonban ilyenkor is számtalan szépséggel, meglepetéssel vár bennünket erdő- és mezőjárásunkkor. Ha tehetjük, hagyjuk el a várost és használjuk ki a hétvégék egyre rövidülő nappalait kirándulásra és az őszi állat- és növényvilág felfedezésére!

Őszi szépségek a természetben

Érdemes nyitott szemmel járni és a lábunk elé nézni: ilyenkor csoda szép a hólyagos habszegfű, az őszi kikerics, gyújtoványfű vagy a cickafark.

A közös otthoni kreatív időtöltéshez gyűjthetünk ilyenkor alapanyagokat. Válogassunk az ősz termései közül: ilyen lehet a galagonya, amelynek kisebbek a piros bogyói, mint a csipkebogyóé, a mogyorós hólyagfa, a kökény és erdei iszalag látható bokraikon.

Rovarok, madarak és állatok

Az állatvilágban a rovarok egyre kevésbé fedezhetők fel, ám ha szerencsénk van, láthatunk még citromlepkét, nappali pávaszemet, herelegyet, néhány poszméhet, avagy csíkos pajzsospoloskát a virágokon, esetleg néhány sáska-szöcske ugrik el előttünk.

Pávaszem lepke – fotó: pixabay.com

Az invazív fajok képviselői néhány helyen tömegesen előfordulhatnak, mint a harlekinkatica, a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska.

A madárvilág feltűnő képviselői ebben az időszakban a nagyobb tavaknál a vadlibák. Többségükben nyári ludak és nagy lilikek. Utóbbiakat könnyen felismerhetjük a már messziről hallatszó „lilik-lilik” kiáltásukról, illetve távcsővel feketén mintázott hasuk és fehér csőrgyűrűjük segít a megismerésükben.

Az Alföld a darules lehetőségét kínálja, de fejünk felett vonuló darucsapatokat az országban bárhol láthatunk. Jellegzetes krúgató hangjuk elárulja őket.

Az erdők eléggé elcsendesedtek, cinkecsapatok csengő hangai, harkályfélék kiáltásai hallhatóak leginkább. Néha egy-egy fekete rigó, vörösbegy ekkor már a tavaszi ének gyakorlásba fog.

Az erdő vadjaival, mint az őz, gímszarvas, muflon, róka, mezei nyúllal is találkozhatunk, de csak ha csendesen lépkedünk az erdőben vagy óvatosan, lassan lesünk ki egy tisztásra. Vaddisznók nappal nem mozognak, csak sűrűben bujkálva vagy kutyával kirándulva verhetjük fel őket.

Vigyázzunk rá a természetre!

A természet sok izgalmas rejt az őszi időszakban is, ám benne járva-kelve ne feledkezzünk el a legfontosabbról: ez a világ a növények és állatok otthona. Tiszteljük a természetet, tartsuk be azokat írott és íratlan szabályait, vigyázzunk rá, hogy még sokáig megőrizhessünk sokféleségét!

szeretemamezogazdasagot.hu / lakaskultura.hu

Előző cikk
Következő cikk

Ajánló