KezdőlapAgrárvilágKiskertBogyós növényeink 2.

Bogyós növényeink 2.

Kökény

A tövises cserje és fanyar, jellegzetes ízű, apró, kékesfekete termése van. Hasonlít a borókához. A kökény levelei elliptikusak. Négy méter magasra is megnövő lombhullató cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek

fotó: pixabay.com

Hogyan fogyasszuk?

Nyersen ehető, úgy fogyasztva kiváló vitaminforrás. Ízletes mártás főzhető belőle vadhúsok mellé, de lekvár, gyümölcsbor és likőr is készíthető a kökényből.

Közönséges boróka

A boróka ciprusfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Az íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, rendkívül aromás. Könnyű felismerni fél centi átmérőjű, apró tűlevelei miatt.

fotó: pixabay.com

Mi készülhet belőle?

Főként lekvár, olaj vagy pálinka. De főszerként, ízesítőként is alkalmazzák vadhúsokhoz, savanyúságokhoz, páchoz adva, húsok füstöléséhez. Illetve gyógyításra, illatszerek alapanyagaként is használják az olaját. A gint is ízesítik vele. Karácsonykor díszként is ismert az ünnepi asztalra a borókaág.

Som

Csipkebogyóra hasonlító növény a som. A hazánkban őshonos, a középhegység vadon élő növénye. Piros héjú, tojásdad alakú termése kellemes, savanykás ízű.  Gazdag C-vitaminban és karotinban.

fotó: pixabay.com

Mi készüljön belőle?

Kiváló lekvár készíthető belőle, ami jól illik a vadételekhez. Szörpöt, dzsemet, kompótot, gyümölcsbort, pálinkát és még savanyúságot is készíthetünk belőle.

Homoktövis

Tövises cserje, narancssárga, apró terméssel könnyen felismerhető. Kész vitaminbomba. Tele van C- és E-vitaminnal, esszenciális zsírsavakkal. Rendkívül egészséges fogyasztása. Képes felturbózni az immunrendszerünk, így megfázás megelőzésére kiváló.

fotó: pixabay.com

Mi készüljön belőle?

Készíthetünk belőle gyümölcslevet, gyümölcsszószt, de olajat, lekvárt, kompótot, gyümölcszselét is. Bornak és likőrnek is finom.

Kerti berkenye

Védett faj! A rózsafélék családjába tartozik és dísznövényként tartják számon. Gazdag felhasználású növény, minden része alkalmas valamire.

fotó: pixabay.com

Mi készülhet belőle?

Fája jól megmunkálható, lombja pedig takarmány lehet az állatok számára. A bogyójából mindenféle pálinkát, likőrt és még ecetet is készítenek. A leveléből tea készülhet, ami bél- és gyomorbántalmakra alkalmazható.

Bogyós gyümölcsökben nincs hiány hazánkban. Érdemes sétánk alkalmával begyűjteni a természet kínálta, egészséges hozzávalókat és egy jó szörpöt, lekvárt készíteni belőlük. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, melyik bogyó ehető és melyik nem, érdemes segítséget igénybe venni, mert számos mérgező növény is honos hazánkban, melynek bogyói mérsékelten vagy nagyon mérgezőek. Mindenképp bizonyosodjunk meg arról, hogy a megfelelő terméseket szedjük, mert többségük könnyen összetéveszthető!

Weöres Sándor: Galagonya

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Zúg a tüske,

szél szalad ide-oda,

reszket a galagonya

magába.

Hogyha a Hold rá

fátylat ereszt:

lánnyá válik,

sírni kezd.

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Írta: Mayerné Répási Adrienn

Ajánló