KezdőlapAgrárvilágKiskertMinden, amit a homoktövisről tudnunk érdemes

Minden, amit a homoktövisről tudnunk érdemes

A homoktövis egy szabadon előforduló gyógynövény, ami hazánkban is megtalálható. Alapvetően Ázsiából származik, de az egész világon elterjedt a gyógyító hatása. Ez a tövises cserje Magyarországon védett növénynek számít.

Na de mitől is ilyen különleges ez a növény és mi mindenre tudjuk használni a hétköznapokban? Lássuk:

A homoktövis rengeteg vitamint tartalmaz: kiemelkedő koncentrációban található benne a C-vitamin, az E-vitamin, valamint B12-ben sem szűkölködik. Leegyszerűsítve a dolgot, egy igazi immunerősítő vitamin bombáról beszélünk, aminek rengeteg jótékony hatása van. Fogyaszthatjuk nyersen, ital vagy gyógyászati készítmény formájában is, de a kozmetikumokban is megtalálható alkotóelemként.

Összefoglalva, miért is jó a szervezetünknek?

Késlelteti a sejtöregedési folyamatokat, gyulladáscsökkentő, növeli a szervezet ellenállóképességét, javítja az általános egészségi állapotot, csökkenti a vércukorszintet, serkenti a gyomorműködést, támogatja a szívet és a keringési-, és érrendszert, regenerálja a bőrt, visszafordítja a hajhullást, jót tesz a kötőszöveteknek, vagyis gyengíti a narancsbőrt…

Tovább is van, mondjam még?

Ha azt hitted, hogy csak belső alkalmazás esetén kiváló a homoktövis, akkor tévedtél. Külsőleg is megannyi jótékony hatása van ennek a remek növénynek: sebgyógyító és hámosító hatású, őrzi bőrünk nedvességtartalmát, segít a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében, mint például az akné vagy a napégés. Ezeken felül gyakran használják olyan különböző hidratáló krémekben és kenőcsökben, amik bőrirritáció, sebek, kiütések és ráncok ellen hatásosak.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy kész csodanövényről beszélünk, könnyű beszerezni, hiszen – mint korábban említettem – szabadon előforduló növényről van szó, szóval egy kis túrával összekötve könnyedén rábukkanhatunk kopár, sziklás helyeken, de kedveli az ártéri területeket is. Hogyha nem szeretnénk ezzel ’bajlódni’ akkor bármelyik drogériában vagy patikában találunk homoktövis tartalmú készítményeket. Te mire használod a hétköznapokban ezt a hatóanyagot?

Árva Polett

Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz további tartalmakért!

Ajánló