KezdőlapGasztronómiaRendhagyó szilveszteri menü – ha idén valami újra vágysz

Rendhagyó szilveszteri menü – ha idén valami újra vágysz

Mindannyian szerencsére, egészségre és gazdagságra vágyunk, de vajon túlságosan babonásak vagyunk-e akkor, ha szilveszterkor olyan ételeket fogyasztunk, amiket világszerte szerencsehozó jelzőkkel ruháznak fel? 

Babona ide vagy oda, a szilveszteri ételrituálék nem csak szórakoztatók, de nyálcsorgatóan finomak is.

Szerencse és bőséghozó ételek

Az érzelmi és anyagi jólétre való felkészülésre számtalan alapanyag áll rendelkezésünkre. Ilyenek a szerencsehozó malac vagy a bőséget jelképező hüvelyesfélék (bab, lencse, csicseriborsó). Bizonyos nemzeteknél a mazsola, a szőlő, a gránátalma vagy akár a narancs is a gazdagságot szimbolizálja. Az amerikaiak szilveszterkor minden formában tömik magukba a káposztát, aminek a levelei egy tekercs zöldhasúra, azaz a dollárra hasonlítanak. 

Az anyagi bőség mellett a hosszú élet is egy lényeges motiváció. Japánban például szilveszterkor soba (hajdina) tésztát készítenek, és aki a leghosszabbat képes egy szippantásra lenyelni, matuzsálemi korra számíthat a babona szerint.

És persze ne feledkezzünk meg az édes örömökről sem. Bár a fánk hazánkban inkább a farsangi szezon ínycsiklandó kelt tésztája, a világ számtalan részén fogyasztják előszeretettel szilveszterkor is.

Írásunkban összeállítottunk egy nem hétköznapi, de a hazai ízvilággal harmonizáló menüsort. Reméljük, te is kipróbálod!

Lencse fasírt

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz)

100 g lencse, víz, só, 1/2 db babérlevél, 1/2 mk szárított zsálya, 25 g vöröshagyma, 1/2 ek sertészsír, 1 db M-es tojás, 25 g zabpehely, 25-30 g liszt, 2 ek reszelt félkemény sajt, 1 mk erős paprika krém

+ bő zsiradék a sütéshez

A vöröshagymát vágd finomra, és dinszteld meg a zsíron.

A beáztatott lencsét főzd puhára sós, babérleveles és zsályás vízben.

Ha elkészült szűrd le, és hűtsd ki. Tedd egy aprítóba, add hozzá a tojást, az Erős Pistát és a hagymát, majd pépesítsd. Figyelj arra, hogy ne legyen teljesen krémes, inkább maradjon kicsit darabos.

Szedd egy keverőtálba, keverd bele a reszelt sajtot, a zabpelyhet és a lisztet is. Akkor jó a massza, ha kézzel formázható, de nem túl kemény.

A golyókat bő és forró zsiradékba süsd ropogósra.

Káposztával sült kolbász

Hozzávalók 3 főre: 1 kis fej vöröshagyma, 500 g savanyú káposzta, 1 babérlevél, ½ mk őrölt kömény, ½ mk borsikafű, csipet só, 1 dl fehérbor, kevés víz, 3 kis szál sertéskolbász (nyers) 

A káposztát mosd át, helyezd egy magasabb falú, kisebb tepsibe. Szedd rá a finomra vágott hagymát, fűszerezd fűszerköménnyel, pici sóval, borsikafűvel és babérlevéllel. Önts alá 1 dl fehérbort és nagyjából fél dl vizet. A kolbászokat rendezd el a káposztán.

Tedd hideg sütőbe, majd kapcsold 180 fokra légkeveréses fokozaton.

A kolbászból kicsordogáló zsíron szépen megpirul a káposzta is.  

Szalagos fánk

Hozzávalók: 500 g finomliszt, csipet só, 10+40 g porcukor, 250 ml tej, 25 g friss élesztő, 2 db tojássárga, 50 g olvasztott vaj

+ olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz

A tejet melegítsd fel a kis darabokra vágott vajjal és 10 g porcukorral együtt. Morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.

A lisztet szitáld át, add hozzá a maradék porcukrot és a csipet sót. Keverd össze alaposan.

A lisztes keverék közepébe formázz egy lyukat, borítsd bele a tojások sárgáját és az élesztős vajas tejet.

Kezd el a közepén elkeverni, majd 5-6 percen át alaposan dagaszd ki a tésztát. Ha túl lágy a tészta, pici liszttel szórd meg, hogy könnyebben menjen a dagasztás.

A dagasztott tésztát, fedd le konyharuhával, és meleg helyen keleszd a duplájára.

A megkelt tésztát vékonyan lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra és szaggasd ki a fánkokat egy kb. 6-7 cm átmérőjű fánk kiszúróval.

A fánkokat forró, bő olajban kell sütni. Mielőtt azonban beletennéd a tésztát az olajba, a közepüknél nyomj egy mélyedést a hüvelykujjaddal.

A fánk akkor lesz szalagos, ha bő és forró olajban sütöd.

Ha kisült, itasd le róluk a felesleges olajat, és porcukorral vagy lekvárral tálald.

Hadarik Rita

Ajánló