KezdőlapAgrárvilágKiskertMegmenthető-e az elfagyott leander?

Megmenthető-e az elfagyott leander?

Ha sokáig volt túl hideg helyen vagy kint fagyvédő zsákban vészeli át a telet a leander, előfordulhat, hogy megfagy. Ilyenkor el kezdenek barnulni és hullani a levelei. Mutatjuk, hogyan lehet megmenteni!

A leander teleltetése és fagytűrőképessége

A leander számára a téli 5-10 C fok az ideális. Az érzékenyebb fajták nehezen viselik a fagyokat, és akár már a mínusz 1-2 fokos hőmérséklet is rosszul tűrik. Ha a hőmérséklet mínusz 5 fok alá süllyed, akkor a növény fagykárt szenvedhet. Hasonló probléma állhat elő, ha a teleltető helye (például garázs vagy pince) nincsen fűtve, ezért a leander levele el kezd barnulni, majd potyogni.

A leander fagyástünetei

Barna, hulló levelek esetében a legtöbb amit tehetünk, hogy lemetsszük az elfagyott ágakat, fényes helyre tesszük és gondoskodunk róla, hogy ne érje hideg levegő. A cserép felső rétegét szedjük le, és pótoljuk virágfölddel.

A leander betegségei

Egy másik oka lehet a levélhullásnak a kártevők (pajzstetvek, takácsatkák) elszaporodása, ami a téli hónapokban a száraz levegőtlen helyen a növény fonákán jelennek meg. Alaposan vizsgáljuk meg a levelek hátoldalát, s ha látunk a növényen pajzstetveket vagy pókhálószerű szövedéket, akkor olajos rovarölő szerrel permetezzük le a leandert.

edenkert.hu

Ajánló