KezdőlapAgrárvilágHírekZöldebben az élet: télen mozogni jó!

Zöldebben az élet: télen mozogni jó!

A hideg idő sem lehet feltétlen akadálya annak, hogy kint sportoljunk. Építsük be a rendszeres testmozgást télen is!

Az én sportom: futás és séta

Többfajta mozgás közül választhatunk kezdésnek, mindegyiknek számtalan előnye van, ám számomra a természetben futás és a gyaloglás egy olyan szabadidős tevékenység, amelyekhez számtalan okot tudok mondani, miért olyan nagyszerűek. Immár több éve napi szinten gyakorlom őket, de még mindig egyre inkább lelkesedni tudok értük – ha nem egyre jobban!

Ahogy az életünk részévé válik a mozgás, olyan erőforrás tud lenni, amelyhez bármikor vissza tudunk nyúlni. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy a mozgás nem egy napi teljesítendő feladat, amit tudatosan teszünk az egészségünkért, hanem egy valódi örömforrás, akkor minden nap biztosítva van arról, hogy valami jó biztosan történik velünk.

Minden évszak, hónap és nap ad valami újat az az útvonal, amelyen rendszeresen futunk vagy sétálunk. Mindig más a természet ritmusa, a nap állása, a felhők mozgása, a tél után kibújó hajtások, majd a növények fejlődése, később hervadása. Szinte már várjuk egymás üdvözlését az ismeretlen ismerősökkel, a kutyák vakkantását, akik a gazdájukkal futnak.

Relaxál, feltölt vagy épp felpörget

Érdekes megfigyelni saját testünk működését, mikor miért megy jobban a mozgás: mikor van az, amikor egy séta esik jól igazán, máskor pedig a világból is kifutnánk. A mozgással töltött idő lehet kreatív, szellemileg relaxáló, vagy feltöltő, lecsendesítő vagy éppen felpörgető is az aktuális hozzáállásunktól, vagy lelkiállapotunktól függően.

További pluszt ad a friss levegő, a szép környezet, ahogy elérjük az újabb és újabb kitűzött célokat, távokat, ahogy velük együtt nő az önbizalmunk. Jót tehet a motivációnknak, ha valakivel közösen futunk vagy ha épp kutyával tesszük mindezt.

Készüljünk fel rá!

Az egyik legjobb dolog a futásban, gyaloglásban, hogy mindkettő olyan sport, amely nem függ igazán sem a helytől, sem az időtől. Ma már ugyanúgy van lehetőségünk futni a városban, mint az erdőben, és ugyanúgy szép helyszín lehet egy tempós gyalogláshoz a környék felfedezése, mint messzebb utazni a természetjáráshoz.

Időjáráshoz sem kötött, hiszen szinte csak egy-két olyan alkalom van egy évben, mint például ónos eső, amikor nem tanácsos kockáztatni testi épségünket. Nem függ napszaktól, nincs előre meghatározott időtartama. Nem eszközigényes, de fontos egy jó edző- vagy túracipő és réteges, szellőző öltözék, éppúgy, mint a folyamatos orvosi kontroll.

Tipp: a hideg időjárás végett szánjunk több időt a bemelegítésre. A testrészek átmozgatása után végezhetünk guggolásokat, fekvőtámaszokat, hogy kellőképp előkészítsük az izmainkat a futáshoz, sétához, és elkerülhessük a sérülésveszélyt.

lakaskultura.hu

Ajánló