KezdőlapAgrárélményA vidéki élet hangjai, avagy ezt nem árt tudni, még költözés előtt!

A vidéki élet hangjai, avagy ezt nem árt tudni, még költözés előtt!

Megfogant a gondolat benned, hogy vidékre költözz, mert az csendes, nyugodt hely, tiszta a levegő, könnyebb a megélhetés, barátságosabbak az árak és a szomszédok is? Ez nagyon szuper! A vidéki életnek van egyfajta bája. Viszont nem csak romantikus és vadregényes, hanem olykor bosszantó is tud lenni. Akad hátulütője is, jó, ha tudod!

Vidéki élet hangjai

Az egyik ilyen bosszantó dolog a vidéki hangokkal van összefüggésben. Azt gondolnád, hogy csendes, hiszen alig járnak autók, nincs metró, vonat, dudálás, kiabálások. De vannak másmilyen hangok, melyek eleinte igen kényelmetlenül tudnak érinteni, ha nem vagy felkészülve rájuk. Egészen megszokható a tejesautó csilingelése például, hiszen nem mindennapos vagy a templomi harangok. A korai időpontban boltba igyekvő, egymásnak rendszeresen köszönő emberek hangja is. Viszont a reggeli kiabálást, csörömpölést van, ami helyettesítse itt is, a kakas kukorékolása váltja fel vidéken. Illetve meg kell említsem, a vidéki madarak csipogását, ami nagyszerű ébresztő, akár óra helyett is, de azoknak, akik nincsenek hozzászokva, borzasztóan zavaró lehet. És hogyan felejthettem ki a vidéki macskanyávogást, a szerelmi életüket jelző hangokat éjjel, kora reggel? Vagy említsem a kutyák csaholását és az idős nénik, bácsik boltból hazatérő ablak alatti beszélgetését reggelente?

Bizony, aki vidékre költözik, annak számolnia kell a vidék hangjaival!

A legtöbb kisebb faluban, városban az emberek tartanak rendszeresen nem csak kutyát, macskát, hanem haszonállatokat is, csirkét, kacsát, libát, pulykát, disznót, birkát, lovat. Márpedig az állattartás velejárója az állathang. Kacsa hápogás, bagoly huhogás, birka bégetés és megannyi fura vagy furának tűnő lárma. És még nem is említettem, hogy nem csak hanghatásokkal találkozhat a vidékre leköltöző ember. A friss virágok illata, a harmatos reggelek és a trágya vagy disznószag…

A földek megléte, a nagyobb udvar viszont a gépek hangját hordozza magában. Van egyfajta bája a reggeli traktor indulásának, a fűrészelésnek, a fejsze csattogtatásának, a fűnyírónak.

Ezekkel a vidéki hangokkal számolj mindenképp, ha le szeretnél költözni a nagyvárosból! Nem vészesek, megszokhatók, de készülj fel rájuk.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló