KezdőlapAgrárvilágKiskertVédett virágaink, melyeket ne szedj le sosem!

Védett virágaink, melyeket ne szedj le sosem!

Az ember a tavasz közeledtével látja előbújni a szebbnél szebb növényeket és kedve támad egy darabka színt és tavaszt is hazalopni otthonába velük. Így hát csokrot szed a virágokból. Ezzel nem is lenne semmi baj, viszont hazánk számos növénye védett ritkaságnak számít és a leszedése tiltott. Nem csak az eszmei értéke, hanem az ára is borsos, ha rajtakapják az illetőt a virág leszedésén.

Sajnos ezeknek a virágoknak a listája egyre bővül. Már olyan növények is rákerültek, melyekről nem is gondolnánk első ránézésre, hogy védettek. Az egészen kicsi, 5000 Ft-os tételtől egészen magas, 250 000 Ft-ig terjedhet a büntetés, ha nem vagyunk résen és nem figyelünk oda, mit szedünk le. Az sajnos nem ment fel, hogy nem tudtuk, hogy az adott növény védett. Két féle osztályozásba soroljuk őket, védett és fokozottan védett fajokra vannak osztva a növények.

Ezeket ne szedd le!

Csak mohaféléből 77 védett faj létezik, fokozottan védett viszont nincs. Mindegyik moha eszmei értéke 5000 Ft, kivéve a Skorpiómohát és a Sóspusztai magyarmohát, amiknek az értékét 100000 Ft-ban határozták meg.

A következő növények csoportja a harasztoké. Védett harasztféle, több mint 37 darab van kis hazánkban. Eszmei értékük 5000-100000 Ft között mozog. Fokozottan védett harasztba 7 faj található, példányonként 100 000 Ft áron, kivéve a Csellinget és az Óriási Királyharasztot, amiknek az értéke több mint 250 000 Ft!

Fokozottan védett nyitvatermőnk a Csikófark, melynek természetvédelmi értéke 100 000 Ft, védett nyitvatermőnk nincs.

A következő kategória a zárvatermőké, melyből 77 darab fokozottan védett növény található. És ami elképesztő, védett zárvatermőből 690 faj van! Elképesztő ez a szám! Talán utóbbiakat ismerjük, szedjük le leggyakrabban.

Fehér Sáfrány – fotó: pixabay.com

Kikeleti hóvirág, 2005 augusztusától 10 000 Ft pénzbírsággal büntetendő a leszedése. A Magyar Kökörcsin szintén fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Apró Nőszirom, a Magyarországon honos évelő növény értéke is 5000 Ft. Bakszarvú lepkeszeg Magyarországon a Villányi-hegység déli lejtőin, erdeiben és sziklagyepjein található, értéke 50 000 Ft. Vagy a Bíboros kosbor, melynek természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A Borzas Csajkavirág a pillangósvirágúak családjába tartozó, sztyeppeken, sziklagyepeken előforduló növény, melynek értéke 50 000 Ft. A Csipkés Gyöngyvessző, a rózsafélék családjába tartozó kis cserje, melyet kihaltnak gondoltak korábban.

Erdei gólyaorr – fotó: pixabay.com

Az Erdei Gólyaorr vagy a Fátyolos Nőszirom, a nősziromfélék családjába tartozó, pusztulóban lévő védett, ám mérgező, feltűnően szép virágú növény, melynek értéke 10 000 Ft. Esetleg az ismert, egyszikű Fehér Sáfrány, aminek a leszedése 50 000 Ft. Pusztai Meténg a világoskék pártájú, száraz sztyeppek, rétek kúszó-, heverő szárú, sötétkék virágú félcserje faja.

Meténg – fotó: pixabay.com

Réti Iszalag, a szétterjedő szirmú, liláskék növény, mely kora nyáron nyílik. Selymes Boglárka, a kis termetű elágazó szárú, sárga virágú, puha szőröktől ezüstös-selymes növény. Vagy említhetném a Tavaszi Csillagvirágot, Hosszú levelű Árvalányhajat és a Homoki Árvalányhajat. A Gömbös Kövirózsát vagy más néven Sárga Kövirózsát is. ezeken a növényeken kívül is több száz nevet fel tudnánk sorolni, hatalmas sajnálatunkra. Kezdenek eltűnni az erdők, mezők, rétek szépséges virágai, a sokszínűség, a változatos formák.

Árvalányhaj – fotó: pixabay.com

Ezért ne szedd le a védett növényeket!

A büntetés természetkárosítás esetén 1-5 évi szabadságvesztés is lehet, ha nem tartod be a szabályt, leszeded ezeket a növényeket. Ha az elpusztított egyedek pénzben kifejezett összege eléri a legmagasabb, pénzben kifejezett, fokozottan védett növények árának kétszeresét, akkor kaphatod ezt a büntetést. Jogellenes a növényeket forgalomba hozni, az ország területére behozni, kivinni, kereskedni vele, nem csak leszedni. Illetve ne csak az áruk legyen visszatartó erő és a büntetés, hanem az is, hogy hamarosan eltűnnek a Föld színéről és már csak képeken, régi leírásokban találkozhatunk velük, élőben már nem gyönyörködhetünk bennük sosem.

Még jó, ha tudod, nem védett területen, nem védett fajokat saját célra, azaz 1-2 marékkal, lehet gyűjteni, de védett területen nem védett növényt is jogellenes szedni, illetve engedélyhez kötött!

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló