KezdőlapÉrdekességekTudtad, hogy az élesztő csodákra képes a kertben is?

Tudtad, hogy az élesztő csodákra képes a kertben is?

Az élesztő azonban jóval több dologra alkalmas, mint a kenyérsütés vagy a sörfőzés. Tudtad, hogy az élesztőnek számos pozitív felhasználási módja van a kertben is?

Az élesztőgombák olyan egysejtű gombák, amik mindenütt megtalálhatók a természetben, és számos ökológiai funkciót elláthatnak, például lebonthatják az elhalt növényi szöveteket és gyorsíthatják a gyökérnövekedést. 

Írásunkban most összegyűjtöttük az élesztő legjellemzőbb kerti felhasználásának módjait.  

Öko kártevőírtás

Tudtad, hogy mindenféle vegyszerezés nélkül könnyedén megszabadulhatsz a növényeket rágcsáló csigáktól egy egyszerű élesztőcsapdával? Megsúgjuk, hogy ezzel a módszerrel még nagyszámú csiga is biztonságosan eltávolítható a kertedből.

A cukorral, sóval és meleg vízzel elkevert szárított élesztő módfelett vonzza a csigákat. Készíts elő több egyliteres befőttesüveget. Töltsd meg őket félig a keverékkel, és helyezd le őket a talajba olyan szögben, hogy a meztelen csigák könnyen belemászhassanak. Ha sok a csiga a kertben, érdemes a csapdákat méterenként lerakni a földbe. A gyanútlan csigák belemásznak és megfulladnak. Ha ezt a módszert választod, 2-3 naponta ürítsd ki a csapdákat.

Komposztgyorsítás

Gyorsítsd meg a házi komposzt érési idejét élesztővel! Az ételmaradékok komposztálása és az ezzel való talajjavítás egyre kedveltebb alternatíva a kertészek számára a bolti vegyi műtrágyák helyett. A bokashi néven ismert japán módszer a szerves hulladék erjesztésére támaszkodik a komposzt készítéséhez.

Az ételmaradékokat fedéllel ellátott műanyag vödörbe helyezik, majd élesztőt, tejsavat és vizet adnak hozzá. Hét napon belül az élesztő elfolyósítja a komposzt egy részét, amit öntöző trágyaként lehet felhasználni. A fennmaradó szilád anyagot pedig beleássák a földbe. Egy kis élesztő hozzáadásával tehát jóval hamarabb jutnak a növények a tápláló komposzthoz.

Élesztős öntözés

A rózsabokor a kertek királynője. Ezek a hosszan virágzó, illatos bokrok ezért méltán megérdemlik a kitüntetett figyelmet.

Tudtad, hogy a sörélesztős öntözés hatására sokkal több rügy pattan ki a bokrok ágain? Bizony! Ha azt szeretnéd, hogy a rózsabokor több virágot hozzon, rügypattanás előtt öntözd meg a gyökereit 3 evőkanál sörélesztővel kikevert vízzel (10 liter). Ahhoz, hogy egész szezonban színes pompában tündököljön a rózsabokor, virágzást követően 2-4 kanál sörélesztővel elkevert vízzel (2 liter) locsolgasd folyamatosan.

Ha már eleged van is a kenyérsütésből, azért csak tartsd meg magadnak az élesztő beszerzési forrásaidat. A kerted és a növényeid sokszorosan meghálálják a gondos táplálásukat.

Hadarik Rita

Ajánló