KezdőlapAgrárvilágKiskertZöldségtermesztés kezdő hobbikertészeknek

Zöldségtermesztés kezdő hobbikertészeknek

Saját zöldségeket termeszteni nem csak kifizetődő, de egészséges és szórakoztató is egyben. De abszolút kezdőként félelmetes lehet a tudat, hogyan és mivel kezd el a hobbi kertészkedést. Babbal vagy hagymával? Cukkinivel vagy a menő spárgával?

Bár célszerű azt termeszteni, amit szeretsz, az első próbálkozás alkalmával érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen könnyen termeszthető egy-egy növény. Ha például a padlizsán a kedvenc zöldséged, lehet, hogy jobban jársz a következő évben próbálkozni vele, amikor már van némi rutinod, mert ennek a növénynek a termesztése egy kicsit trükkösebb. 

Kezdő hobbikertészként olyan növények termesztésével próbálkozz, amik kevés karbantartást igényelnek, viszonylag rövid időn belül megérnek a betakarításra, és nem utolsó sorban kevés kártevővel és betegséggel kell megküzdeniük. Ide tartoznak az olyan növények, mint a cukkini, a bab, a cékla, a retek, a chili vagy a burgonya. 

Így láss hozzá a zöldségtermesztéshez

Válassz szélvédett és napos helyet a zöldségfélék termesztéséhez. Ez alól a szabály alól kivételt képeznek a salátalevelek és néhány gyógynövény, amelyek teljes napsütésben könnyen magba mennek. Ezek könnyebben nőnek félárnyékos területeken.

Készítsd elő a talajt! Szed ki a gyomokat, ásd fel a területet, szórd meg komposzttal vagy trágyával, és gereblyézd át a veteményest.

Csak annyi zöldséget vess el, amennyihez elegendő helyed van. Ha nincs nagy kerted, akkor a salátanövényeket termesztheted az ablakpárkányon dobozokban vagy cserepekben. 

Minden esetben olvasd el a vetőmag csomagolásain lévő utasításokat és kövesd a javaslatokat. Ügyelj arra, hogy ne ültesd túl szorosan egymáshoz a növényeket. 

Gondoskodj arról, hogy a veteményesedet messziről elkerüljék a csigák és a meztelen csigák, amik könnyen tönkre tehetik első próbálkozásaid. Kár lenne, ha a csigák miatt menne el a kedved a további kertészkedéstől. Nem tudod, hogyan védekezhetsz ellenük humánus módon? Olvasd el cikkünket, amiben öt tippet mutatunk a csigák távoltartására.

A sérülékenyebb zöldségeket, mint például a saláták és a cukkini, lehetőség szerint indítsd el beltéren konténerekben vagy cserepekben. Ezeket már csak akkor ültesd ki a szabadba, ha elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a kinti nyálkás „ragadozóknak”.

Az elültetett növényeket alaposan öntözd meg, és ha szükséges, szúrj a földbe melléjük karókat, amikre ráerősítheted őket. Ezek megvédik a növényeket a kidőléstől. 

Az alábbi zöldségekkel nagy eséllyel szerencséd lesz akkor is, ha most látsz neki elsőre a hobbi kertészkedéshez. A te kertedben mik lennének ezek közül?

Cékla -– ültetés április közepétől

Saláta – – ültetés márciusban

Fürtös paradicsom – ültetés márciusban

Burgonya – ültetés márciusban

Borsó – ültetés márciusban

Hónapos retek – ültetés márciusban

Chili – ültetés márciusban

Cukkini – – ültetés áprilisban

Ajánló