KezdőlapAgrárvilágKiskertA sokáig friss tulipáncsokor titkai

A sokáig friss tulipáncsokor titkai

Egy szép tulipáncsokor az asztalon szívet melengető látványt nyújt az ott lakók számára, főleg ebben a zord időjárásban. Azonban a tulipán csokor tavaszt idéző hangulatát csak rövid ideig tudjuk élvezni, vannak olyan praktikák, amellyel akár egy hétig is gyönyörködhetünk benne.

Megfelelő helyválasztás

Az első és a legfontosabb, hogy amikor haza visszük a tulipáncsokrot, hideg helyre kell tenni annak érdekében, hogy a virágok regenerálódni tudjanak. A szobanövényeknél mindenki számára egyértelmű, hogy nem mindegy hova helyezzük őket lakásunkban. Ezt a tökéletes helyet a tulipáncsokor esetében is fontos megkeresni.

Abban az esetben, ha sokáig szeretnénk, hogy a tulipáncsokor a lakásunk dísze legyen, s ne hervadjanak el gyorsan a virágok, válasszunk számára olyan helyet, ahol közvetlen napfény nem éri. Éppen ezért fontos hogy az ablak melletti asztal nem feltétlenül a legjobb választás számára, hanem inkább a szoba egy olyan része, ahol világos van, de nem tűz oda közvetlenül a nap.

Lényeges a váza választás

Elsőre mindenki azt gondolja, hogy a váza választás teljesen mindegy. A tulipán esetében ez nem így van. Manapság nagyon sok képet láthatunk tulipán csokrokról gömb formájú vázában. Ám ez cseppet sem jó választás a tulipán esetében. A tulipán számára ideális a magas váza, amely képes megtartani a növény számárát is.

fotó: pixabay.com

A váza vízszintje

A tulipán nem igényli, hogy mindennap friss víz legyen a vázában, azonban kétnaponta lehetőleg cseréljük ki azt. A vázát fontos, hogy kétharmadáig töltsük csak meg vízzel, illetve a víz cseréjekor, a váza alapos kiöblítése is elengedhetetlen lépés.

Fontos a friss víz

Amikor a tulipánok új vizet kapnak, a szárukat is érdemes körülbelül 3 centiméterrel megrövidíteni. Az olló éles legyen, ugyanis a tulipán szára rendkívül érzékeny és a benne található rostok könnyen roncsolódhatnak. Ha a szárát sikerült szépen elvágni a virág több vizet lesz képes felvenni a friss vágás mentén.

A levelek eltávolítása

Nem csak a tulipánokra igaz, hogy az az ideális, ha a víz csak a virág szárát éri. Abban az esetben, ha a tulipán levele is beleér a vízbe, azt ki kell onnan venni, és ha ez nem lehetséges, akkor az alsó leveleket el kell távolítani. Ez azért fontos, mert a vízben lévő levelek hamarabb bomlásnak indulnak, amelytől kellemetlen szag terjenghet a lakásban illetve a virág élettartama is megrövidülhet.

Városi legendák

Ha minden apró kis praktikát be szeretnél vetni annak érdekében, hogy a tulipáncsokor sokáig szép legyen, kipróbálhatsz különböző “városi legendákat”. Ilyen, például, ha egy teáskanál almaecetet, vagy citromlevet raksz a vázába, esetleg, ha egy pénzérmét dobsz a vízbe segíthetsz a virágnak. Egy biztos, ezekkel a “csodaszerekkel” a tulipáncsokorban kárt nem lehet tenni.

Látogassatok el a TulipGarden különböző helyszíneire, ahol még több hasznos információt megtudhattok, valamint megcsodálhatjátok a több ezer tulipán nyílását a kertekben.

TulipGarden Balaton

TulipGarden Tisza-tó

TulipGarden Mórahalom

TulipGarden Csömödér

TulipGarden Cegléd

Ajánló