KezdőlapÉrdekességekHogyan csábítsd a kertedbe a kismadarakat? Mutatjuk!

Hogyan csábítsd a kertedbe a kismadarakat? Mutatjuk!

A földkihasználás növekedésével a madárállomány folyamatosan csökken. Az élőhelyek és a természetes táplálékforrások elvesztése miatt néhány madárfaj már ki is kihalt világszerte. Bár a változást nem tudjuk megállítani, a vadmadár-populációkat támogathatod azzal, ha vonzó élőhelyet hozol létre számukra a kertedben.

A kerti kismadarak előnyei

A gyönyörű madarak, mint például a pintyek és a vörösbegyek színesítik és zenével töltik meg az udvart. A madarak megfigyelése izgalmas, és a teraszon lévő kávé elfogyasztása is élvezetesebbnek tűnik, ha énekesmadarak kísérik a sziesztát.

A madarak valóban nagyon elragadóak, de sokkal többet adnak a megnyugtató csivitelésnél.

A madarak táplálásával és az élőhelyek biztosításával arra ösztönözhetjük a gyerekeket, hogy több időt töltsenek a szabadban, és megtaníthatjuk őket a természet ápolásának fontosságára. Amikor a gyerekek részt vesznek a vadmadarak gondozásában, kialakul bennük a környezet iránti tisztelet.

Egyes madárfajok a növények, a fák és a bokrok között mozogva beporzóként is dolgoznak azáltal, hogy a virágport egyik virágról a másikra viszik. A beporzás pedig elengedhetetlen a kert bőséges terméséhez.

A tápláléklánc fontos tagjaiként a madarak természetes kártevőirtást is elvégeznek.

Jó ha tudod, hogy számtalan madarakat csábíthatsz az udvarodra azzal, hogy biztosítod számukra az alapvető szükségleteket.

Íme 5 tipp, hogyan tedd madárbaráttá a kerted!

A madarak édesgetéséhez kertednek egész évben vonzónak kell lennie. A madárbarát kert nemcsak ételt, hanem vizet, menedéket, fészkelőhelyeket és védelmet is nyújt a ragadozók ellen. 

Ha például kitettél nekik egy kis eleséget, de ennek ellenére a madarak nem látogatják a kerted, derítsd ki, hogyan teheted számukra vonzóbbá, vannak-e olyan helyek, ahol a madarak menedéket találhatnak, vagy ahol elbújhatnak a ragadozók elől. 

De légy türelmes, mert időbe telhet, amíg a madarak rendszeresen ellátogatnak a kertedbe.

1# Tegyél ki természetes táplálékforrásokat

A madarak etetése kiegészítő táplálékkal (magok, zsírgombócok, szalonna stb.) nagyon hasznos, de fontos a természetes táplálék biztosítása is. A bogyók és a magok különösen lényegesek a kis szárnyasoknak. A gyep például számos madár táplálkozási helye, beleértve a vörösbegyet és a rigót.

2# Készíts számukra menedéket

A kerti madarak többsége apró, testük könnyen kihűlhet a hűvös éjszakákon, ezért szükségük van menedékre.

Ültess a kertedbe sűrű örökzöld tűlevelűeket, fákat, cserjéket vagy borostyánt, ahol melegedhetnek és el is rejtőzködhetnek.

Néhány madár, köztük a cinege és az ökörszemfélék üres dobozokban szeretnek egymáshoz simulva melegedni.

3# Biztosíts számukra vizet

A víz nem csak az életben maradáshoz szükséges a madarak számára, de imádnak benne fürdőzni is. A fürdőzés különösen télen fontos, mert megkönnyíti a tollászkodást. Az ivóhelyüket tartsd mindig tisztán, gyakran cseréld a vizet, és tartsd távol a ragadozóktól. Télen ügyelj arra, hogy ne fagyjon be, vagy figyeld naponta többször, és cseréld.  

4# Gondoskodj a fészkelőhelyükről

A fészekdobozokat védett helyekre helyezd távol a ragadozóktól. Ha teheted, ültess természetes fészkelőhelyeket, például sűrű sövényeket, amik még táplálékot is biztosíthatnak számukra. A költési időszakban március és július között lehetőség szerint ne metszd meg ezeket a fészkelőhelyeket.

5# Óvd meg őket a macskáktól és más ragadozóktól

A madarak nem költöznek a kertedbe, ha nem érzik magukat biztonságban. Szeretik tudni, hogy vannak-e a területen olyan ragadozók, mint például macskák. Ha igen, akkor szükségük lesz olyan helyekre, ahová gyorsan vissza tudnak vonulni.

Az etetőket ezért olyan helyek közelébe helyezd, mint például egy fa, egy sövény vagy egy kerítés. A szúrós cserjéktől a macskák távoltartják magukat, így ideális menedéket biztosítanak a kismadaraknak. Időnként pedig tedd át a madáretetőket más helyekre, hogy megzavard a ragadozókban kialakult rutint.  

Végül pedig soha ne hagyd, hogy kiürüljenek az etetők. Jó időben kisebb mennyiségű ételt rakj ki, és gondoskodj a folyamatos utánpótlásról. Télen, amikor nagyobb szükségük van a kiegészítő táplálkozásra, emelheted az adagot.

Ajánló