KezdőlapAgrárvilágKiskertEzeket a növényeket kell áprilisban metszeni

Ezeket a növényeket kell áprilisban metszeni

Bár számos cserje rügyei kipattannak az első tavaszi napsütésre, ne tévesszen meg a természet játéka. A tavaszi metszés kihagyása káoszhoz és zűrzavarhoz vezethet a keretedben, ráadásul csak a bokrok és cserjék tetején kezdődik el a virágzat növekedése szakszerű emberi kéz beavatkozása nélkül.

Tavasszal sok növényt meg kell metszeni, beleértve a levendulát, a nyári orgonát vagy a különféle díszfüveket. A tavaszi metszés csodákra képes. A növények gyorsabb növekedésnek indulnak, több virágot hoznak, és a kerti munkának szép terebélyes és dús lombozat lesz a jutalma.

A metszést azonban nem lehet egy kaptafára venni. A nyári orgonával vagy a fuksziákkal szemben, amik talajig metszhetők, az olyan cserjék, mint például az aranyeső, gondos odafigyelést igényelnek.

A tavaszi metszés nem csak a virágzásban segíti a növényeket. A metszés precizitásával hatással lehetsz arra, milyen formájúra nőjenek a kertedet díszítő cserjék. Szerintünk te is szép alakú és formás bokrokat látsz szívesebben, mint girbegurba összevisszaságot.

A metszés során ráadásul eltávolíthatod a sérült vagy elhalt ágakat, amik a bokrok teljes elhalásához is vezethetnek.

A kiváló munkához nézz ki pár napos és szélcsendes napot, és legyen kéznél többféle metszőolló, vágók, metszőfűrészek, amik lehetővé teszik a kerti művészi alkotásokat. Metszés után pedig gondoskodj arról, hogy szerves trágyával vagy komposzttal extra lendületet adj a kerted cserjés növényeinek.

Lágyszárú, gyenge cserjék

A lágyszárú cserjékről való gondoskodás hűséges növényekkel ajándékoz meg. A legtöbb mediterrán cserjét, mint például a levendulát, a bodorrózsát vagy a rozmaringot, a zord tél után, kora tavasszal, április környékén ideális metszeni.

Bár a levendulát késő ősszel is lehet metszeni, ha enyhe az idő, de ha ez elmaradt, akkor áprilisban pótold. A levendula tavaszi metszése különösen akkor javallott, ha a kert fekvése északi vagy keleti, mert a régi szárak és virágok megvédik az új hajtásokat a téli fagyoktól.

Tényleg! Tudtad, hogy a rozmaring a hűség jelképe?

Nyáron virágzó cserjék

A nyáron virágzó cserjéket, mint a fukszia és a nyári orgona, áprilisban „keményen” vissza kell vágni, hogy ösztönözni tudjuk az új szárak kitörését a tőről és nyáron rengeteg virágot hozzanak. Bár a metszés után lehangoló lehet a látvány, mégis megéri a munkát, hiszen pár hónap múlva mámoros illatukkal töltik be az új cserjén kinyíló virágok a kertedet.

Díszfüvek

Kora tavasszal, áprilisban, amikor már elmúltak a fagyveszélyek elérkezett az idő a som, a cserszömörce és a fűzfa metszéséhez is. A téli szárak visszavágásával fénysebességgel fognak nőni ezek a cserjék is a kertedben. Szinte észre sem veszed, és máris a pompás fűz alatt piknikezhettek a családdal, ha most elvégzed a metszést.

Tavaszi virágzású cserjék

Míg a legtöbb cserjét és bokrot még a virágzás előtt metszünk le, addig az aranyesőt vagy a rózsaloncot virágzás után érdemes csak visszavágni, hogy kordában tarthassuk őket.

Lágyszárú évelők

Minden olyan lágyszárú növényt, amelyet ősszel nem vágtál vissza, beleértve a dekoratív téli magfejű vagy fürtös növényeket, tavasszal mindenképp metszd meg. Ide tartoznak az iringó, a varjúháj és a bogáncs s. A csinosítgatásukhoz használj metszőollókat, vágd le velük a magfejeket, a szárakat és a barna leveleket.

A levágott részeket dobd a komposzt tetejére, és meglátod, a kerti rovarok igen hálásak lesznek érte.

Ajánló