KezdőlapAgrárvilágKiskertFűben-fában orvosság

Fűben-fában orvosság

Nem minden esetben érdemes egy megfázásnál rögtön gyógyszerekhez nyúlni. Nagyanyáink házi patikaszerei és különböző gyógynövények jó szolgálatot tehetnek egy enyhébb betegség esetén. Van gyógynövényünk torokfájásra, meghűlésre, fülfájásra, lázra, de gyulladáscsökkentő növény is akad bőven kis hazánkban. Számos zöldség, gyümölcs szintén nagy segítség lehet a betegség legyűrésében, az immunrendszer felturbózásában.  

Különböző növényekből összeválogatott tea például csodákat tehet, de külön-külön is áldásos lehet a hatásuk egy kis mézzel, fűszerekkel.

Teával a megfázás ellen

Kamilla

A kamilla nyugtató és tisztító hatásáról is ismert. De felsőlégúti hurutos megbetegedés esetén is kiváló forrázva, teaként. Megfázásra, náthára is kitűnő szer.

Bodzavirág

A bodzavirág teája hathatós meghűlések esetén, Izzasztó és köhögéscsillapító, lázcsillapító hatása miatt. 

Szurokfű

Természetes antibiotikumként tartják számon. Gátolja a baktériumok szaporodását, baktériumölő és köhögéscsillapító is.

Kakukkfű

Immunerősítésre kiváló növény, de köhögéscsillapítóként is, hurutoldó, köptető, antibakteriális hatása miatt. Torokkaparásra szintén hatásos lehet szirupként vagy teaként.

Lándzsás útifű

A légutak gyulladásos folyamataira kiváló tea. Köhögés csillapításra, köptetőként használatos. A letapadt nyákot oldja. Torokgyulladásra is jó, a nyálkahártya gyulladását enyhíti, megszünteti a köhögési ingert, baktériumölő is.

Csipkebogyó

Vitaminokban gazdag teája fokozza a szervezet védekezőképességét, segíti az ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Édeskömény

Teáját használják rendszeresen megfázás, köhögés, hörghurut ellen.

Cickafark

A cickafark teának gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő hatása van, épp ezért alkalmazzák köhögéscsillapítóként, torokgyulladásra, magas láz esetén is.

Gyömbér

A gyömbér fogyasztása, a vele valós ízesítése a teának erősen gyulladáscsökkentő. Enyhíti a fájdalmakat és a lázat is. Torokgyulladásra toroköblítőként is kiváló. Megfázásos, lázas betegségek kezelésére alkalmazható, ugyanakkor növeli az immunrendszer védekező képességét is.

Fahéj

A fahéj nem csak finom, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van, épp ezért jó megfázás, influenza, torokfájás esetén.

Ökörfarokkóró

Nyákoldó, így hurutos köhögés, megfázás esetén jót tehet a teája fogyasztása.

Izsóp

Az izsópból készített tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó. Rendkívül jó megfázás ellen, gyulladásos betegségek esetén, asztmás, hurutos köhögés esetén, mivel rendkívül jó köhögéscsillapító.

Fehér mályva

Kiváló láz- és fejfájáscsillapító, sikeresen orvosolja teája a megfázástinfluenza tüneteit, valamint a légúti megbetegedéseket, makacs köhögést is.

Megelőzésképpen, de ha már beteg az ember, akkor is hatásos segítség lehet egy jó tea!

Teára fel!

Ajánló