KezdőlapÉrdekességekGyepápolás – április a kertfüvesítés hónapja

Gyepápolás – április a kertfüvesítés hónapja

A téli szezon elmúlásával a kertes háztulajdonosok néha félelmetes, ám de mindig izgalmas kihívásokkal néznek szembe, hogy előkészítsék a gyepet a melegebb hónapokra.

A tisztítástól a kaszáláson át a vetésig a megfelelő tavaszi gyepápolás számos feladatot foglal magában, és mindegyik egytől egyig fontos.

Készülj fel arra, hogy a kerti fű folyamatos nyírása és igazgatása áprilistól a nyár végéig a hétvégéi feladataid állandó része lesz.

Ha azonban áprilisban megteszed a gyepápolás legfontosabb lépéseit, garantáltan csodás és egészséges lesz a füved, és csak annyi időt vesz el az életedből, amennyi feltétlenül szükséges.

Íme a hét legfontosabb dolog, amit a kerted gyepjéért tehetsz áprilisban.

1# Gereblyézés

Az elhalt fű és a korábban lenyírt gyep maradványai felhalmozódnak és szalmává válnak. Ez nem csak megakadályozza az új fűmagok csírázását, de elősegíti a különféle kártékony gombák szaporodását és az egyéb fertőzések kialakulását is. Ezeket az elhalt növénymaradványokat erős és merev fogú gereblyével alaposan válaszd el a gyeptől.

2# Talajvizsgálat

Ahhoz, hogy nyáron merész zöld színben pompázzon az egészséges gyep, megfelelő minőségű talajra van szükség. A legtöbb fűféle az olyan talajt kedveli, ami se nem túl savas, se nem túl lúgos.

Léteznek ugyan módszerek a talaj pH-értékének növelésére vagy csökkentésére, de mielőtt bármit is tennél, tudnod kell, milyen földdel van dolgod. Vegyél a legközelebbi kertészetben egy talajvizsgálati készüléket, és bizonyosodj meg arról, hogy jó-e a föld pH értéke.

3# Udvari takarítás

A tavaszi gyepápolás része a tél pusztításának eltakarítása is. Szerelkezz fel gereblyével és metszőollóval, tegyél egy sétát a kertben, és keresd meg azokat a növényeket, amik nem élték túl a telet, vagy károsodtak. A sérült vagy elhalt ágakat metszd le a fákról és a bokrokról, és távolítsd el őket a fűben meglapuló gallyakkal és levelekkel együtt.

4# Levegőztetés

Ha sokat mozogtok a kertben, a fű alatti talaj folyamatosan tömörödik, ami nincs túl jó hatással a gyökérzetre.

A levegőztetés azonban képes visszafordítani a kárt. A levegőztetést egy speciális eszközzel oldják meg úgy, hogy borosüveg parafa méretű földdarabokat húznak ki a gyep felületéről. Ennek köszönhetően a gyökerek teret kapnak a növekedéshez, és a levegő, a tápanyagok és a nedvesség is képesek lesznek bejutni a talajba.

5# Gyomirtás

A gyomirtás kiemelkedő helyen szerepel a tavaszi gyepgondozás feladatai között. Ha áprilisban nem cselekszel a gyomok ellen, mielőtt azok is kibújnának, akkor a nyaradat velük harcolva töltheted, és ez nem olyan harc, amit megnyerhetsz. Használj gyommegelőző szereket, vagy káros adalékoktól mentes alternatív bio gyomirtó szereket.

6# Vetés

Ha a gyepen csupasz talajfoltokat látsz, felejtsd el a gyomirtót, és inkább ültess bele fűmagot. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy ha áprilisban füvet ültetsz, akkor a szezonban következetes öntözésre és gyomlálásra lesz szüksége a gyepednek. Az is valószínű, hogy az ültetést ősszel folytatnod kell.

7# Berendezések karbantartása

Mielőtt a gyepszezon beindulna, ellenőrizd az összes kültéri szerszámot, beleértve a kaszát is. Ha szükséges, vidd el a gépeket szervizbe, vagy te magad végezd el a karbantartást: olajbeállítás, gyertyacsere, légszűrő tisztítás vagy csere. Ezenkívül ügyelj arra is, hogy legyen kéznél üzemanyag a fűnyíró első beindításakor.

Ajánló