KezdőlapÉrdekességek10 tipp a sárgarépa gyökérlégy elűzésére

10 tipp a sárgarépa gyökérlégy elűzésére

A saját kertben termesztett sárgarépa íze verhetetlen. A talajból kihúzott zsenge répa illata üdeséggel tölti meg a levegőt, elfogyasztva pedig roppanós élvezetet nyújt. A szupermarketes sárgarépákból általában ezek a kiváló tulajdonságok hiányoznak, ezért is érdemes saját sárgarépát ültetni a kiskertekben.

A sárgarépa nem csak ízes és rostjainak köszönhetően tápláló zöldség, de telis-tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és béta-karotinnal, amit a szervezetünk A-vitaminná képes átalakítani. Főzve, párolva, grillezve és nyersen is kiváló alapanyag az egészségtudatos konyhában.

Nem csak az emberek rajonganak a sárgarépáért

Sajnos a sárgarépa gazdag és édeskés illata vonzza a sárgarépa gyökérlégy figyelmét is. A nőstény legyek a sárgarépa töve közelében, a talajszinten rakják le a petéiket, hogy később a lárvák a sárgarépa gyökereiből lakmározhassanak.

A puha sárga lárvák óriási kárt okozhatnak a zöldség ehető gyökerében. A gyökérzet berepedezik, lyukacsossá és barnává válik, és a sérült növények rothadásnak is indulhatnak a kártevőktől. Sokszor észrevétlenül történik meg a baj, de előfordul, hogy a szárrész megsárgul és a sárgarépa teljesen elpusztul.

Vesd el a sárgarépát április végén, hogy elkerüld az első generációs sárgarépa gyökérlégy lárvák megtelepedését. A betakarítást pedig legkésőbb augusztus végéig fejezd be, mielőtt a lárvák második generációja is megjelenik.

Ha nem szeretnél nagyot nézni, és lyukas répákat látni, amikor kihúzod őket a földből, már a vetés pillanatában gondolnod kell a sárgarépa gyökérlégy elleni védekezésre.

Az alábbiakban tíz tippet mutatunk, amivel megvédheted ezeket a csodás narancssárga finomságokat ettől az alattomos kis kártevőtől.

fotó: pxhere.com

Válassz ellenálló fajtákat

Válassz olyan fajtákat, amelyeket kifejezetten a sárgarépa gyökérléggyel szembeni ellenálló képessége miatt tenyésztettek, mint például a „Flyaway”, az „Ibiza”, a „Maestro”, a „Parano”, a „Resistafly” vagy a „Sytan”.

Ritkán ültesd el a sárgarépa magokat

Az ágyásokba egymástól távolabb, ritkábban szórd el a magokat. Ez azért fontos, mert ahogy a répák növekednek, úgy kell ritkítani őket. A földből kihúzott sárgarépák illata pedig mágnesként vonzza a répalegyeket.

Fedd le gyapjúval a vetést

A sárgarépa elvetése után takard le a zöldségágyakat a szélein rögzített gyapjúval, hogy megakadályozd az alacsonyan repülő nőstény legyek petelerakását.

Készíts légy korlátokat

A keskeny ágyásokat vedd körbe 50-60 centi magas finom szövésű hálókkal. Ez is egy remek módja annak, hogy távolt tartsd a nőstény legyeket.

Ültess köréjük hagymaféléket

A sárgarépát ültesd erős illatú kísérő növények, például vöröshagyma, metélőhagyma vagy fokhagyma mellé. Ezeknek a karakteres szaga távol tartja a legyeket.

Ültesd össze más növényekkel

Bár nagyon szépen mutat egy szép nagy és egységes sárgarépaágyás, valószínűleg jobban jársz, ha a répáidat szanaszét ülteted a többi zöldségnövény között. Így kevésbé találnak rájuk az édességimádó sárgarépa legyek.

fotó: pxhere.com

Ültess később

Megteheted azt is, hogy a tavasz végén ülteted el a sárgarépát, hogy elkerüld az első generációs legyek szaporodási időszakát. De az az igazság, hogy a második hullámra már júliustól számítani lehet, így nem biztos, hogy az idő húzása a legjobb megoldás.

Minden évben máshová ültesd a sárgarépákat

A sárgarépa lárvák második generációjának lárvái gyakran ősszel jelennek meg a kertekben, és bebábozódva áttelelik a földben a telet. Ezért bölcs dolog minden évben máshová ültetni a sárgarépákat, hogy a tavasszal feléledő lárvák ne okozzanak kárt a zsenge növényeken.

Ne ültesd paszternák és a zeller közelébe

A zeller és a paszternák a sárgarépával rokon, hasonlóan illatos növények. Lehetőség szerint ezeket a növényeket ne ültesd egymás közelébe, vagy mellé, mert sírás lesz a vége.

Vess be csapdákat

Az eddig felsorolt tanácsok elég melósok, ezt tudjuk. Ennyi mindent fejben tartani a sárgarépáért nem kis kihívás. Sokan elfelejtik vagy nem veszik figyelembe ezeket a vetési óvintézkedéseket, számukra lehet megoldás a ragadós légycsapdák kihelyezése.

A sárgarépa nem igényel különösen nagy gondozást. Igyekezz gyommentesen tartani a körülötte lévő talajt, és öntözd takarékosan.

Ajánló