KezdőlapÉrdekességekA rengeteg és ízletes koktélparadicsom titkai

A rengeteg és ízletes koktélparadicsom titkai

A koktél paradicsom napjaink egyik legkedveltebb paradicsoma, hiszen még télen is ezeket keresik az emberek a boltok polcain. Azonban nem feltétlenül muszáj ezeket a formás és ínycsiklandó zöldségeket a boltba megvásárolni, hanem akár termeszthetjük őket mi is otthon.

A koktél paradicsom titkai

Számos oka lehet annak, hogy a vásárlók miért részesítik előnyben a koktélparadicsomot a vásárlásaik során. Elsődleges oka ennek az lehet, hogy vásárlások során a fogyasztók számára a minőség fontosabb a mennyiségnél. A koktélparadicsom egy igazán különleges zöldség hiszen kis terméseket hoz, amelyek ennek ellenére nagyon formásak és ízletesek. A másik nagy előnye a koktélparadicsomnak, hogy könnyen termeszthető akár teraszon akár erkélyen is.

Fontos a megfelelő fajta kiválasztása

A területi adottságoknak megfelelő paradicsomfajta kiválasztása után, a paradicsom magot egy olyan edénybe érdemes elültetni, amiben a földréteg vastagsága eléri az 5-6 centimétert. A vetéshez használhatunk általános virágföldet vagy akár palántaföldet is. A magok elvetése után az edényt meleg helyre szükséges helyezni és a kelésig rendszeresen ellenőrizni azt, hogy a föld ne száradjon ki, de arra is ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényünket. Választhatunk egy olyan módszert is, amikor a tál tetejére üveglapot helyezünk így biztosítjuk számára a párás környezetet, azonban ilyenkor rendszeres szellőztetést is kell végezni.

Palántanevelés

Két-három hét elteltével érdemes a magoncokat kilyukasztott aljú műanyag pohárba helyezni, erre a célra tökéletes választás lehet a tejfölös pohár is. A palánták számára érdemes ilyenkor is meleget biztosítani így a legjobb választás számukra az ablakpárkány lehet, mert ott bőséges napfényben részesülnek. Ezt a folyamatot át is lehet ugrani azzal, hogyha a magokat egyenesen a műanyag pohárba vetjük. Ilyenkor viszont fontos, hogy egy pohárba maximum 3-4 magot helyezzünk.

A kiültetés fontossága

Amikor már a palánták kellően erősek és már nem kell fagyra számítani, akkor a koktélparadicsom palántákat kiültethetjük a szabadba vagy átültethetjük őket egy nagyobb cserépbe. A tövek mellé mindenképpen szúrjunk megfelelő méretű karókat és kössük hozzá lazán a növényt. Abban az esetben, ha a koktélparadicsomot nem magról vetjük, hanem palántát vásárolunk, akkor is fontos kikarózni azokat. Ültetés során a palánták esetében oda kell figyelnünk arra is, hogy napos helyre ültessük őket és a nevelésük során folyamatosan figyeljünk az öntözésre. A koktélparadicsom meghálálja a gondoskodást és szereti a tápoldatos öntözést is, amelyet érdemes 3-4 hetente elvégezni. Az öntözés mellett a karózásra kell még a koktélparadicsom esetében megfelelő figyelmet fordítani, ugyanis a többsége nagyon magasra nő.

A szüretelés

Ha a megfelelő eljárásokat elvégezzük a koktélparadicsomon, akkor a nyár végétől egészen őszig szüretelhetjük a saját termesztésű szép és ízletes koktélparadicsomainkat. A paradicsomot akkor kell leszedni, amikor a színe élénkpiros állagát tekintve pedig félpuha. A leszedett koktélparadicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni mivel így képes lesz megőrizni zamatját és minőségét.

Ajánló