KezdőlapÉrdekességekÖt nagyszerű ok arra, hogy miért készíts magaságyást a veteményesednek!

Öt nagyszerű ok arra, hogy miért készíts magaságyást a veteményesednek!

Egyre nagyobb divatja van a magaságyásoknak, ami kitűnő választás, bármilyen termény, veteményes elültetéséhez. Fillérekből, saját kezűleg is elkészíthető, de nagyon izgalmas, kész magaságyások is kaphatóak már a piacon. Elterjedésének oka a számtalan előnye leginkább.

Hogy pontosan mi az a magaságyás?

A magaságyás egy a földtől megemelt, kerettel körülhatárolt veteményes vagy virágoskert. Főként fából készül, de az újrahasznosítás jegyében más anyagokból is nagyszerűen elkészíthető, mint a fém és a kő. Előnyös azok számára, akiknek kevesebb a helyük vagy látványosabb kertet szeretnének. Akkor is a legjobb választás, ha a föld, ahol termelnének nem túl jó minőségű, így feljavítva, már kiváló kertet hozhatunk létre.

Nem kell hajolgatnod!

Nem kell hajolgatni sem ültetéskor, sem gazoláskor, de még a szedéskor, a termény betakarításakor sem! Derék és hátkímélő, így a kismamáknak, az idősebb generációnak és a kisgyermekeknek, kerekes székeseknek is kellő magasságba kerül a veteményes. Könnyen megközelíthető, hozzáférhető bármilyen oldalról. Ezen a módon kevésbé megerőltető a kertészkedés, a vele való munka, így mindenki számára élmény lesz.

Nehezebben hozzáférhető a kártevők, háziállatok számára!

A megemelt kertrészt jobban tisztán lehet tartani, kevésbé férnek hozzá a meztelen csigák, csigák, lótetűk, békák, vakond és egyéb kártevők. De a háziállatok, a kutya vagy a macska sem fog így belemászni, végigtopogni rajta, alomnak, napozóágynak használni, elásni benne kedvenc velős csontját. Nagyobb az esély, hogy minden egyes palánta megmarad.

Kedvezőbb a termés így!

A magaságyás hatalmas előnye, hogy a napfény jobban éri a növényeket, a talajmenti fagy pedig kevésbé érinti a magasabb területen lévő zöldeket. Ha rétegesen készítjük el, akkor kiváló hőtermelő képességgel is bír a magaságyás, ami következtében hamarabb beérnek a termények, virágzásnak indulnak a virágok. Viszont jobban oda kell figyelni az öntözésére, mert a nagy hőségben, napsütésben könnyebben kiszáradnak a benne lévő növények!

Könnyen átalakítható!

A magaságyást könnyen lebonthatjuk, ha nem darabokból raktuk össze, akkor át is tudjuk mozgatni egy kedvezőbb helyre. Egyszerűen hidegággyá alakíthatjuk, ha ellátjuk fedéllel vagy fóliasátorrá. Ha jégeső jön vagy nagy vihar, fagy, könnyen le tudjuk takarni a növényeink megóvás céljából.

Látványos, mutatós!

Nem csak könnyebb a kertészkedés egy mutatós magaságyásban, hanem a kertünk dísze, éke is lehet. Térelválasztóként, dekor elemként is működhet udvarunkba, kertünkbe téve.

+1 dolog, amiért még érdemes magaságyást készíteni!

Környezetbarát módon hasznosíthatjuk egy magaságyás készítése alkalmával a fahamut, a fák elhullajtott lombját, az ágnyesedéket, a megmaradt faanyagokat, léceket is.

Ajánló