KezdőlapAgrárvilágKiskertVénusz légycsapója – avagy a húsevő növények királynője

Vénusz légycsapója – avagy a húsevő növények királynője

A Dionaea muscipula avagy közismertebb nevén a Vénusz légycsapója húsevő növénynek az érdekessége, hogy áldozatait élve kapja el melyre rázárulnak a növény pillái és ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni egy fehérjét oldó anyagban. Ha a lakásodban egy könnyen gondozható húsevő növényt szeretnél akkor a Vénusz légycsapója ideális választás lehet számodra.

Eredete

A természettudomány ezzel a rovarfogó ragadozó növénnyel foglalkozott elsőként, amely Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos és ma már védettséget élvez. Jellegzetessége kagyló szerű leveleinek mindkét felén 3-3 érző serte található, amelyek a legtöbb resetben csak a második érintésre reagálnak, ugyanis a növény ezzel képes kiszűrni a rá hulló porszemeket vagy az apró magokat. Édes nektárjának segítségével vonzza magához a kisebb rovarokat melyeket az érintésre záródó levél pár fog foglyul ejteni. A táplálék megemésztése körülbelül 8-10 napot vesz igénybe, amely után a levelek ismét szétnyílnak annak érdekében, hogy a szél képes legyen elfújni belőle a rovarból visszamaradt és megemésztetlen részeket.

Virágzik- e a Vénusz légycsapója?

A válasz természetesen igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, amely segítségével a beporzó rovarokat csalja a maga köré így ejtve őket saját csapdájukba. A virágzás azonban nagyon sok energiát igényel a növénytől, ezért a lakásban erre egyáltalán nem képes. Azonban vannak olyan ritka esetek amikor a virágzás lakásban is megtörténik, ilyenkor a növény apró magokat hoz melyeket érdemes azonnal elvetnünk vagy pedig hűtőben konzerválnunk őket.

Gondozása gyerekjáték

Gondozása nem igényel különösebb fejtörést, így a Vénusz légycsapója egy ideális és igen különleges növénye lehet lakásunknak. Gondozása kapcsán egy-két dologra érdemes odafigyelnünk, amelyek általában az évszakhoz köthetőek. A Vénusz légycsapója fényigényes a világos és napos helyeket részesíti előnybe, így amikor beköszönt a nyár érdemes számára minél több közvetlen napfényt biztosítani ugyanis ez létfontosságú a megfelelő fejlődés érdekében. Ha azonban a kánikulában egy félárnyékos helyre tesszük akkor sem gátoljuk meg a fejlődésben csak a színei lesznek egy kicsit fakóbbak. A túlzott UV sugárzás kedvezőtlen számára, így attól érdemes megóvni a növényt. A megfelelő környezethez hozzájárul a párás környezet kialakítása is, amelyhez a legjobb megoldás, ha egy vízzel teli tálkát a közelébe helyezünk. Öntözéséhez szigorúan csak lágyvizet érdemes használni ugyanis a csapvíztől a növény akár el is pusztulhat. Öntözést elsősorban alulról kell elvégezni, és a nyári időszakban pedig fontos, hogy cserepe alatt 1-2 centiméter víz álljon. A Vénusz légycsapóját lehetetlen ugyanis kirohasztani mivel természetes élőhelyén akár hetekig is állóvízben él. A téli időszakban a fejlődése lelassul, ilyenkor elég annyira locsolni, hogy földje éppen nyirkos legyen.

Betegségei

A levél tetvek megtámadhatják azonban ez egyáltalán nem végzetes a növény számára. Érdemes vigyáznunk a gombalégyre és annak lárvájára, amelyeket akár szabad szemmel is láthatunk a növényünkön. Annak érdekében, hogy megszabaduljunk tőlük érdemes a vízbe merítős módszert alkalmazni a Vénusz légycsapóján, amikor is a teljes növényt 2-3 napig víz alá helyezzük. Vannak azonban olyan esetek amikor ez már nem segít a növényen ilyenkor érdemes vegyszeres kezelést alkalmazni.

Ajánló