KezdőlapÉrdekességekCseresznyepiaci árjelentés és kitekintés – 2021. június

Cseresznyepiaci árjelentés és kitekintés – 2021. június

Az import tételek húzta magas kezdő árszinttel nyitott a magyarországi cseresznyepiac, de már megjelent a polcokon az árakat letörő magyar gyümölcs.

Hazai árak

Június 11-én a cseresznye piaca átmeneti állapotot mutat hazánkban, mivel még kaphatók az importból származó drága gyümölcsök, de a belföldi tételek megjelenése hamarosan letöri az árakat. Az idei szezon a fagyokban gazdag, hűvös-csapadékos tavasz miatt legalább 10 napot késett a szokásoshoz képest, és a kezdeti prognózisok szerint ezt az időjárást a korai fajták termésmennyisége és a minősége egyaránt megszenvedte. Hunyadi István, a FruitVeB ügyvezető igazgatója múlt heti interjújában már felhívta a figyelmet arra, hogy valószínűleg magas, 2500-3000 Ft/kg közötti kezdő árakra kell számítani. A rossz hír az, hogy ez a jóslat tűpontosnak bizonyult: azok a kiskereskedelmi láncok, akik import árut értékesítettek, valóban ilyen árszínvonalon kínálták a gyümölcsöt, a jó hír pedig az, hogy már fel-feltűnnek a polcokon a sokkal olcsóbb magyar tételek.

Június 10-én a Lidl 2499 Ft/kg áron kínálta a Görögországból behozott lédig Cristalinát, a Tesco spanyol árut tett ki a polcokra a lédig Santina (2399 Ft/kg) és az 500g-os tálcákban árult Odriana (Adriana) tételekkel, a Penny Market pedig Olaszországból importált 250g-os tálcákban Ferroviát 599 Ft-os áron, ami 2396 Ft/kg árat jelent. Felhívjuk a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezen a hétvégén egyes sarki zöldségesek még meg fogják próbálni 2700-3000 Ft/kg közötti áron elpasszolni az eladatlan, végüket járó importkészleteiket, de könnyen lehet, hogy a szomszédos boltban már körülbelül fél áron magyar termék is várja a vásárlókat. A kiskereskedelmi láncok közül a SPAR és a CBA (Príma) nem is hozott be külföldi árut, ezekben a boltokban csütörtökön még egyáltalán nem lehetett cseresznyét venni, ezzel szemben az Aldi már magyar gyümölcsöt kínált 500g-os tálcás kiszerelésben 899 Ft-ért (1798 Ft/kg).

A budapesti nagybani piaci árak is azt jelzik, hogy a magyar áru már megjelent a piacon, az I. osztályú hazai Rita 700-800, a Bigarreau Burlat 800-1100, a Jázmin pedig 1400-1700 Ft/kg áron kapható, de például a miskolci nagybani piaci árinformációs rendszerébe még nem került fel a cseresznye. A budapesti vásárcsarnokokban és piacokon ennek megfelelően nagyjából 1000 Ft/kg-tól kezdődnek az árak. A Lehel-téri piacon a fajtamegjelölés nélküli (azaz „piros”, valószínűleg Rita) cseresznyéért 1280, míg a „fekete” hazai gyümölcsért 1480 Ft/kg jó magyar forintot kérnek az árusok, de aki nagyon vágyik rá és szándékosan keresi, itt is talál még döntően 30 mm feletti import tételeket 2480 Ft/kg-ért. Csaknem ugyanez az ártartomány jellemzi a Nagycsarnokot, de a Fehérvári úton már egy kicsit vastagabban fog a ceruza az árcédulán (1480-2400 Ft/kg). A legolcsóbb tételek a Bosnyák téren (akár 980 Ft/kg) és a Rákóczi téri vásárcsarnokban (akár 690 Ft/kg) foghatók ki.

Cseresznyéből az Európai Unió nettó importőr, legfontosabb partnere Törökország, de Magyarország önellátó, minimális külkereskedelmi tételekkel. A magyar export az utóbbi években a korábbi éves 1000 tonna körüli mennyiségről 200-ra esett vissza. Elsősorban a környező országokba (Románia, Szlovákia, Ausztria) szállítunk kisebb tételeket, illetve régóta partnereinek között vannak a balti államok is. Importra minimális mennyiségben, elsősorban korai fajtákból a szezon elején kerül sor, főleg Görögországból, Spanyolországból és Olaszországból.

Olaszország – tüntetéseket váltottak ki az alacsony felvásárlási árak

Az Európai Unió legnagyobb cseresznyetermesztője szinte fej-fej mellett Olaszország és Spanyolország, valamint főleg a korai fajtáknál igen jelentős még Görögország (ez a három ország adja az EU termésének felét). Prognózist még egyik jelentős termelő sem jelentetett meg, de a spanyoloknál és a görögöknél egyelőre problémamentesnek tűnik a szezon, nem hallani jelentős fagy- vagy jégkárokról szóló jelentéseket. Olaszországban viszont, ha csak átmenetileg is, de vannak problémák, mégpedig a felvásárlási árakkal: Puglia tartomány egyik városában (Casamassima, Bari) a termelők tüntetéseket szerveztek az 1 euró/kg alatti felvásárlási árak miatt, miközben az áruházakban a Bigarreau és a Giorgia fajták esetében a szezon elején akár 10 eurós kilogrammonkénti árat is elkértek a gyümölcsért. Tiltakozásul a termelési költségeket sem fedező átvételi árakkal szemben a gazdák először az egyik felvásárló épülete, majd a városháza elé öntötték ki terményeiket. (A termelők számításai szerint csak a betakarítás önköltsége 1,5 euró/kg, így a megajánlott 1 euró alatti ár egyszerűen felháborító, szándékos arcul csapásként értelmezik). A Ferrovia átvételi ára május 28-án még 3-3,5 euró/kg közötti szintről indult, majd pár órán belül 2 euró környékére esett vissza, egyes esetekben a felvásárlók pedig 0,8 eurót kínáltak csak a termékért. Puglia (Apulia) és különösen Bari megye az egyik legjelentősebb olasz cseresznyetermő vidék 17 ezer hektáros ültetvényterületével (az országos 30 ezer hektár körüli terület fele), melyen többéves átlag szerint 45-50 ezer tonna gyümölcs terem – a teljes olasz termés csaknem 35%-a. Az idei tarthatatlan állapotokat a gazdák alacsony szerveződési foka és gyenge alkuereje, az azonos érési idejű fajták miatt egyszerre beérő nagy termés, illetve a rendkívül változó minőség okozta. A helyi termelői szervezet, a Coldiretti Puglia igazgatója valószínűsíthetően spanyol, görög és török forrásból származó, de tisztázatlan eredetű importtételekről beszélt, amelyek lenyomták az árakat, és kiemelte a hosszú távú felvásárlási szerződések fontosságát. A régió zöldség- és gyümölcstermesztőire az előző években alaposan rájárt a rúd: az orosz embargó és a Brexit miatt fő exportpiacaik bezárultak, a tavalyi évben pedig a legjelentősebb, német piacra irányuló szállításaik is jelentősen visszaestek – összesen 21%-kal estek vissza a régió exportbevételei.

Ukrajna

Magyarországhoz hasonlóan Ukrajnában is hűvös volt a tavasz, de mivel június elején is folyamatos esőzések áztatták a fő termesztő körzeteket, már nem is biztos, hogy csak 2 héttel később kezdődik a szezon, könnyen előfordulhat, hogy 3 is hét lesz belőle. Közben folyamatosan repednek és hullanak a gyümölcsök, egyes területeken akár 80%-os is lehet a termésveszteség, ráadásul ez az időjárás a szilvában és a kajsziban is komoly károkat okoz.

Németország

Az Európai Unió legjelentősebb cseresznyeimportőre Németország, körülbelül évi 50 ezer tonnás importjával. A szezon itt is magas árszínvonalról indult, a nemzetközi tételekből származó áruellátottság bőséges (kivéve a Törökországból származó Napoleont, és június első hetében még kevés volt az olasz Ferrovia is), és a minőség sem hagy kívánnivalót maga után, olyannyira, hogy a megrendelők a túlkínálat elkerülése érdekében többször is lefelé módosították áraikat. Az előző évhez képest átlagosan 20%-kal olcsóbban kínálják portékáikat a nagybani piacok, a görög importtételekért átlagosan 4,3 euró/kg, a török áruért fajtától függően 4,5-6,6 euró/kg, a spanyol gyümölcsért 3,3-5,9 euró/kg, míg az olasz szállítmányokért szintén fajtától függően 4-6,4 euró/kg árat kérnek. Egyedi tételek és fajták szerint is lehetnek eltérések, de átlagosan München és Berlin számít a legolcsóbb nagybani piacnak, a legmagasabb árakat Frankfurtban jegyezték fel.

Törökország

A törökök tavaly 84 ezer hektáron termesztettek cseresznyét, és az ültetvények valamint a posztharveszt létesítmények, technológiai területén jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi években. A legfrissebb hírek szerint a Napoleon (Ziraat-900) fő exportfajta termőterületeit még a viszonylag mérsékelt fagyok is elkerülték, ezért kiváló exportév elé néznek. Fő exportpiacuk Oroszország (mivel Törökország nem EU-tagállam, nem sújtják őket az oroszokkal szemben kivetett szankciók) és Németország ide szállítják a kivitel 65%-át, de az olaszok és az angolok is jelentős tételeket rendelnek tőlük. A távlati tervek szerint a törökök a kínai piac felé irányuló szállításaikat szeretnék növelni abban az időszakban, amikor Chile nincs jelen a kínai piacon, itt azonban több versenytársuk is akad.

agrotrend.hu

Ajánló