KezdőlapGasztronómiaKészíts egészséges reggelit, granolát otthon!

Készíts egészséges reggelit, granolát otthon!

Egy alapos, kiadós és finom reggeli megalapozza az egész napodat. Sőt az aznapi kedved is! Érdemes hát odafigyelni, mi kerül a tányérodra. Készíts házilag granolát, amiben minden fontos tápanyag megtalálható, ami kell egy egészséges reggelihez!

Ezért érdemes granolát választani reggelinek!

Kiválóan beindítja az anyagcserét, értékes vitamin és rostforrás, kellő kalóriatartalommal rendelkezik napindításhoz és roppant finom is. És mivel házilag készül, csak azok az alapanyagok kerülnek bele, amiket amúgy is szeretsz. Nincs plusz hozzáadott cukor, csak a gyümölcsök adják az édességét és a méz.

Mindegyik, itt felsorolt összetevő épp ezért opcionális. Csak a kedvenceid tedd bele a saját készítésű granoládba! Mutatom, milyen alapanyagokat tehetsz bele ebbe a nagyszerű, házi készítésű granolába.

Ezeket készítsd össze a házi granolához

Aszalt, szárított, liofilizált gyümölcsök

Mehet bele mindenféle szárított, aszalt gyümölcs, alma, mazsola, barack, papaja, áfonya, meggy, ananász, banán, gyömbér. Mindegyik édesebbé, finomabbá teszi a müzli keveréket hozzáadott cukor nélkül, ugyanakkor értékes vitaminokat viszont tartalmaz.

Különböző gabonafélék

Zabpehely, puffasztott quinoa, chia mag, puffasztott amarant, puffasztott rizs, hajdina is mehet a keverékbe.

Szárított magvak

Rengeteg féle szárított magvat lehet kapni, kisebb-nagyobb kiszerelésben. Érdemes változatosan, nem spórolva többfélét is beletenni a granolába. Tehetsz bele például diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát, napraforgómagot, tökmagot, pekándiót, kesudiót, szezámmagot is.

Fűszerek, ízesítők

Kerülhet a keverékbe több, különféle ízesítő, fűszer is, mint mondjuk kókuszreszelék, fahéj, gyömbérpor, mézeskalács-fűszerkeverék, kardamom, vanília, kurkuma, sáfrány, kakaópor, tonkabab…Mindegyik fűszer más íz világot, karaktert ad a granolának.

Tipp

Ezeket a száraz összetevőket keverd alaposan össze, tedd egy jól záródó műanyag vagy üveg edénybe és hetekig eláll. Reggel gyorsan előkapva finom müzliként is ehető, tejjel, joghurttal. Adhatsz hozzá friss, idénygyümölcsöket is, akkor még finomabb és még egészségesebb!

A granola elkészítése

Viszont ha ténylegesen granolát szeretnél belőle, akkor tegyél hozzá mézet és olivaolajat, esetleg kókuszzsírt, süsd meg sütőben ropogósra 150-180 fokon 10-15 percig. Ha kihűlt, törd darabokra és már eheted is azonnal. Desszertként is fogyaszthatod, a csoki, süti helyett is változatosabb, egészségesebb alternatíva.

Ajánló