KezdőlapGasztronómiaBetehet a kávé- és kakaótermesztésnek a fenyegető aszály

Betehet a kávé- és kakaótermesztésnek a fenyegető aszály

Megugorhat az extrém szárazság által veszélyeztetett terület nagysága a világon a következő negyedévszázadban.

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7 százaléka volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez 37 százalékra nőhet – írja az Infostart alapján az agrotrend.hu.

A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnám, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége.

A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

agrotrend.hu

Ajánló