KezdőlapÉrdekességekMeggy helyzet: van meggyhelyzet vagy cseresznye helyzet?

Meggy helyzet: van meggyhelyzet vagy cseresznye helyzet?

Most akkor van-e meggyhelyzet vagy nincs – kérdeztük Csizmadia Györgytől.

Nos van, határozottan mondhatom, hogy van. A jelenlegi piaci szituáció jelentős félreértéseken alapul.

 Félreértések a piacon? Kissé vicces ez nem?

Sajnos ez most rossz vicc. Alapvetően a fő probléma és nehézség mindig a termésmennyiség megítélésén van. Szép virágzás volt, de nagyon hűvös, és bár úgy tűnt, hogy fagykár nincs, de mégis jelentős a hullás és a várakozásokhoz képesti termésmennyiség csökkenés. Ennek ellenére extrém módon 80-100 Ft-ról is beszélnek egyesek, de ezt nem is mondom nehogy megragadjon ez az illuzórikus ár a fejekben.

– Ez valóban alacsony hiszen már 20 évvel ezelőtt is magasabbak voltak az árak! Azóta gondolom jelentősen emelkedtek a költségek, bér, üzemanyag, gépek. Ezt hogy lehet egyáltalán kezelni?

Sehogy, akinek nincs AKG támogatása, vagy intenzív ültetvény támogatása, márpedig sokaknak nincs, ez a pénz semmire sem elég. Amúgy is az AKG lejár idén. De nem is értem miért kalkulál egy vevő a támogatással, az azért van mert plusz feladatokat vállal és teljesít egy termelő…

 Mi lenne a reális ár?

Legalább a tavalyi, bár tavaly óta is emelkedtek a költségek, de a piacot tudjuk nem érdekli a költség, csak a kínálat-kereslet és a szerződések.

– Apropó szerződések, azt meg kellett kötni már egy hónapja nem?

Őszintén? De diplomatikusan a véleményem, bármennyire is jó ötletnek tűnt…. ugye ismerjük a sorozatot.

– De mi a baj a szerződésekkel, most alá vannak írva vagy sem?

Részben alá, de, és itt álljunk meg két szóra. Egyrészt a szerződés aláírása óta jelentősen csökkent az akkor várt termés mennyiség. Ilyen mértékű hullásra nem emlékszik senki. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs egy jelentős része fejlődött május végéig, majd 14 mm-esen elkezdett sárgulni és mára már le is hullott. Sok helyen az eredeti tervezetthez képest csak fele, harmada vagy még ennyi termés sem várható. Másrészt egy amolyan minimálárat írtak be a gyárak, de ők akkor még nem adták el a befőttet, csak maximum egy kis részét. De a gyár csak köztes szereplő, ha nem köt vele az áruházlánc, vagy a nagykereskedő akkor ő kockázatot csökkentett alapáron szerződik 120 – 150 Ft-ra, ez történt.

– Akkor ez a szerződéskötési kötelezettség a viszályára sült el?

Tulajdonképpen igen, de ebben hibásak a gyártók is. Véleményem szerint nem igyekeztek reális értékesítési tárgyalásokat folytatni. Persze a Covid miatt akár még igaz is lehet, hogy a készletek kissé felhalmozódtak. Ezen felül a nemzetközi piacon volt egy kis átrendeződés két nagy szereplő összeolvadásával Németországban.

– A vevők akkor mit tudnak vagy gondolnak?

Azt, hogy sok megy lesz és ezrért lesz olcsó!

– Akkor ez nem igaz?

Nem úgy fest. Fruitveb prognózisánál is rosszabb kép lehet, ami a valós képet illeti. Attól tartok, az terméspotenciál nem 50 ,hanem akár csak 30%-a fog teremni idén.

– Ez elég erős kijelentés, nem túlzás ez?

Sajnos nem, szerintem a cseresznyéhez hasonlóan fog alakulni a helyzet.

 Ott is helyzet van?

Igen elég extrém a helyzet! Ettől pedig óva intem a meggypiacot.

– Miért mi történt?

Nos, virágzás után volt egy 30-50% virágkár, de szépen indult a termés, majd lehullot egyes fajtáknak a 80%-a. Nem viccelek. Tegnap szedtük le a Germensdorfit. Mindössze 1,3 tonna lett hektáronként. Míg láttam rajta egy hónapja 10-et!!! Fotókkal tudom bizonyítani, hetente mi történt… ez bekerül a szakkönyvekbe.

– Mi történt?

Annyi, hogy a hidegben rosszul termékenyült terméseket csak később dobta el a fa. Hiába nem volt fagy a méhek rossz állapotban, viharos szélben és 5-8 fok hidegben nem repülnek, hisz nincs nektár!!! De megnyugodtunk és nem értettük akkor mégis hogy hogy ennyi gyümölcs kezdett fejlődni, hát ma már tudjuk, az csak csalóka állapot volt.

– Akkor legalább jó az ára a cseresznyének?

Áh dehogy. A fajták összeérnek, és lesz dömping csak hát egy hétig. Az étkezési piac pedig nem tolerálja az idén a hideg miatt elmaradt méretet. Minden fajta 2-4 mm-rel kisebb, mint tavaly Míg ugyanekkora termésnél tavaly a Germensdorfin 30-32 mm nagy volt most épp 28mm! Pedig a prémium piac itt kezdődik… A baj a fogyasztással van, ha van? Mert még el sem kezdődött a betakarítás már a hírekre a piac leárazta a cseresznyét, mintha rekordtermés lenne. De nincs az!

– A negatív hírek valóra válnak?

Nos igen, addig ismételgettük, hogy sok lesz a termés egyszerre, mert összeérik, meg sok van, meg nincs kereslet, hogy a kereskedők ezt beárazták.

 Fel fogják tudni árazni?

Nos ettől óvom a meggyeseket. Gyors és rövid szezon lesz. A meleg miatt, ha Ethreleznek akkor gyorsan lejön a meggy a fáról. Mire kiderül, hogy kevés a meggy és talán feljebb megy az ára akinek muszáj volt sietnie az rosszabbul jár az árat illetően.

– Mit tesztek akkor ti?

Nem kapkodunk. Beszélni kell egymással és fontos lenne, hogy hiteles képet kommunikáljon akár a NAK, vagy az Agrárminisztérium. 100 Ft-ból nem lehet meggyet termelni! Semmilyet, még lémeggyet sem nagyon, nemhogy jó minőségű konzerv meggyet. Tehát visszafogjuk a betakarítást, fán tartjuk ameddig lehet, és betesszük hűtőbe. Ezzel lehet nyerni egy hetet akár.

– Mi lesz a megkötött szerződésekkel?

Vis majort jelentünk! Mi mást tehetnénk… Te mit tennél? Ráadásul ez még jogos is.

– Mit tehet az Agrárminisztérium, valami támogatás?

Szerintem jelenleg, semmit csak azt, hogy hitelesen kommunikál. Piaci alapú támogatás nincs és nem is kell. A fejlesztésekben pedig ott a lehetőség. El kell kezdeni komolyabb együttműködéseket és új piacokat kell keresni. Az előző ÉLIP pályázattal jöttek létre új gyártó kapacitások, de piac nem épült még.

– Ezt régóta halljuk, új piacok, de mégis hogy? Ki? Hol?

Keleten, délen, tengeren túlon. Mi voltuk számos kiállításon keleten pl.Kazahsztánban. Még ma is komoly respektje van a Globusnak. Milyen jó konzerv volt emlegették. Most is van az állam részéről segítség Online B2B találkozók, kereskedelmi attasék, a héten bejelentkeztünk igaz fagyasztott termék kategóriában, Kínába 2 tartományba, Ausztárlia, Dél Afrika, Brazília, USA. Hihetetlen, de alig van jelentkező… ha konzervgyáram lenne….

– Lesz?

Előkészítés alatt áll egy projekt, de fagyasztásban gondolkodunk, jellemzően bérmunkában. Persze ehhez pénz kell. Nagy segítség a hitelmoratórium és a kedvezményes hitelek is. Komoly segítség az állam részéről.

– Szóval akkor van meggyhelyzet, meg cseresznye helyzet, de nem reménytelen?

Sosem reménytelen, sőt van ötletem is. De az maradjon üzleti titok, a saját 1000-1200 tonnából kihozzuk a legjobbat! Mondjuk, ha már összedolgoznánk 6-8-10.000 tonnával abból lenne komoly ramazuri…

– Ezt hogy gondolod? Vagy akit érdekel üzlet alapon hívjon fel?

Persze, a számomat sokan ismerik. De annyit azért üzenek higgyük el, hogy 240 Ft-ért el lehet adni a jó minőségű konzerv meggyet, egy kg-ot J nem kell kapkodni. Ki kell derüljön a szerbeknél sincs rekordtermés, és a lengyeleknél sem, már ott is hullik…

Köszönöm a beszélgetést!

Mátrai Zoltán

Ajánló