KezdőlapÉrdekességekÍgy védekezz a szúnyogok ellen!

Így védekezz a szúnyogok ellen!

A kellemes nyári esték velejárója a szúnyogcsípés. Vagy mégsem kell ennek így lennie minden esetben? Bizony a kis vérszívók alaposan megkeserítik a mindennapjainkat. Nem csak viszkető, égő piros foltokat, nagy puklikat hagynak maguk után, hanem egyre többször allergiát, hatalmasra megnövő dudorokat is. Érdemes elkerülni a csípésük, amennyire csak lehet. Ami azért nem is túl egyszerű feladat. Mindenütt jelen vannak, a vízpartok szélén, az esti séták alkalmával, baráti grillezéseken, szalonnasütéskor és bizony éjszaka a hálószobánkban is tiszteletüket teszik, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak.

Így védekezz a szúnyogok ellen

Fűszernövények, növények

Számos, erősebb aromával rendelkező növényt nagyban elkerülik a vérszívók. Ültess az ablakodba balkonládába vagy akár a kertedbe, az ablak alá nagyobb mennyiségű mentát, levendulát, citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot. A krizantém is egy olyan növény, aminek az illatát kifejezetten nem szeretik a szúnyogok. Garantáltan el fognak kerülni.

Házi szerek

A kávézacc füstölve, vagy az erősen fokhagymás illatok szintén nincsenek a szúnyogok ínyére. Egy nagy pohár almaecet viszont bevonzza és csapdába ejti őket. Próbáld ki, neked melyik jön be a legjobban!

Illóolajak

Az illóolajak szintén nagy ellenségei a szúnyogoknak, erős illatuk miatt. A boltban kapható szerek főbb összetevői is. Cseppents magadra citromfű, citromos eukaliptusz, eukaliptusz, teafaolaj, neem olaj, kakukkfű, fahéj vagy menta, levendula, rozmaring, de még jobb, ha ezek keverékéből készült illóolajat és biztos, hogy nem leszel a szúnyogok eledele. Arra figyelj, hogy csak természetes összetevőket tartalmazó illóolajat válassz, mert a bőrödre kerül!

Boltban kapható megelőző szerek

Az üzletekben rengeteg féle összetevőjű szúnyogriasztó spray, krém kapható. Van kifejezetten kisgyermekek részére készített és felnőttek részére is akad pár fajta. Kapható kullancsriasztóval egybekötött is. Érdemes többfélét kipróbálni, míg megtalálod az igazit.

Karkötők, csíptethető szúnyogriasztók

Szúnyog és kullancsriasztó karkötő is kapható már. Ezek egy bizonyos illóolajjal vannak átitatva vagy lapkát lehet bennük cserélni.

Szúnyogriasztó készülékek

Konnektorba becsatlakoztatható, lapkával ellátott, elemmel működő, elektromos vagy uv rovarcsapda is bevethető a vérszívók ellen, helyzettől függően. A legtöbb készülék egy bizonyos területet tud csak lefedni és meghatározott ideig. A legtöbb fajta kifejezetten benti, lakásba való riasztó, arra azért figyelj!

Füstölők, illatgyertyák, fáklyák

A leghatékonyabb füstölők, fáklyák, aromagyertyák, füstölőpálcák mindenképpen tartalmaznak citromot (citronellát) és eukaliptuszt. Maga a füst is taszítja a szúnyogokat, de ha illatos fürtölőt, fáklyát választasz, még erősebb lesz a hatása.

Olykor ezek együttes használta a célravezető, hogy biztosan elkerüld a viszkető csípéseket, vagy az alapos beöltözés, szúnyogháló használata az ablakokon. És néha egyik sem menti meg az embert egy kiadós vakarózástól a szúnyogok csípése által.

Ajánló