KezdőlapAgrárvilágKiskertEzért vedd magad körbe növényekkel

Ezért vedd magad körbe növényekkel

Számos kutatás bizonyítja, hogy aki zöld környezetben, növények közelségében él, rendszeresen kertet gondoz, kertészkedik, az sokkal hosszabb éltű lesz és boldogabb is. Rendkívül kedvező élettani hatásai vannak a növényeknek, ránk, emberekre nézve.

A négy ok, miért tarts növényeket

Első ok

 Aki kertészkedik, rendszeresen ápolja a növényeit, gazolja, locsolja azokat, az fittebb, mint azok az emberek, akik nem. A hajolgatás, guggolás, térdelés, nyújtózás, emelgetés kellemes, nem túl megerőltető és egészséges mozgás, ami jól átmozgat minden izmot szinte.

Második ok

A kertészkedő emberek sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak. A növények körüli teendők kellemesen megnyugtatják az embert, a feszültséget oldják és kitűnő stressz levezetők. A zöldebb környezet szívmelengető, éltető erő. Zöld környezet esetén kevesebb a bűnözés, de még a szemetelés is.

Harmadik ok

Nagyszerű hőmérséklet és páraszabályzó hatással bír már néhány növény is a lakásban, udvarban. A fák árnyékot adnak, amitől hűvösebb lesz pár fokkal. Ugyanakkor felfogják a szelet, éltető oxigént adnak, megkötik a kipufogógázt, a szén-monoxidot és felfogják a por, szennyeződések nagy részét. Továbbá minden növény vizet párologtat el a levelein keresztül, ezzel is hűtve a környezetét. Ezzel a nagyszerű tulajdonságukkal persze a száraz levegőt is javítják. Azért is szokták ajánlani a száraz levegőjű szobákba növények tartását. A különböző kúszónövények az épületek falaira, kerítésekre kúszva természetes hang és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. A hőveszteséget csökkentik télen, nyáron, a nagy melegben pedig a hőelnyelést. A fák gyökerei felszívják a sok csapadékot, megakadályozva az árvizeket, az árkok túlcsordulását. Ezzel szabályozzák a vízszivárgást, vizesedést is.

Negyedik ok

És ha az eddigiek nem voltak elég nyomós indokok a növények tartására, akkor a negyedik biztos az lesz. Kellemes a szemnek minden apró vagy nagyobb kiterjedésű zöld terület, fa, virág vagy pár cserepes növény is. Feldobják a szobát, konyhát, az udvart, de még az utcaképet is. Továbbá nagyon jó élettér az apróbb madaraknak, bogaraknak, lepkéknek, és étel a porzós állatoknak.

+1 ok

Ha megfelelő növényeket ültetsz, ehető virágokat, zöldségeket, gyümölcsfákat, akkor a szüretelésük is nagyszerű élményekben fog részesíteni. Szó szerint élvezheted a munkád gyümölcsét!

Ha tovább szeretnél élni, egy kis boldogságot csempésznél a mindennapjaidba, ültess pár növényt cserepekbe, tedd a nappalidba vagy alakíts ki otthon virágos vagy zöldséges kertet.

Ajánló