KezdőlapÉrdekességekA kertek koronázatlan királynője a bazsarózsa – II. rész

A kertek koronázatlan királynője a bazsarózsa – II. rész

A korábbiakban már olvashattak a bazsarózsa ültetésére és gondozására vonatkozó tanácsainkat. Most szeretnénk bemutatni a legnépszerűbb bazsarózsa fajtákat, amelyek minden kertbarát szívét képesek elrabolni. Azonban nem csak kertünk díszei lehetnek ezek a virágok, hanem akár egy vázában is csodálhatjuk őket, viszont ilyenkor néhány tényezőt érdemes szem előtt tartani a szép csokor érdekében.

A legnépszerűbb bazsarózsa fajták
Rengeteg különböző fajtájú bazsarózsa létezik, amelyek szemet gyönyörködtető színeivel és virágaival kápráztatják el a kert tulajdonosát. 4 különböző bazsarózsa fajtával lehet találkozni melyek a következőek: Bowl of Beauty, Coral Charm, Duchesse De Nemours, és a Raspberry Sundae.

Bowl of Beauty
Ez a fajta, a bazsarózsa egy nagyon egyedi változata, mivel rózsaszín külső szirmokkal és krémszínű belső virág résszel rendelkezik.

Coral Charm
Az egyik legkorábban virágzó fajta, amely hatalmas barackos-korallszínű virágokkal kápráztatja el az embereket. A virágzat nagy mérete miatt elengedhetetlen számukra a korai karózás. A virágok színe az idő előrehaladtával egyre fakóbb színű lesz.

Duchesse De Nemours
Ez a bazsarózsa fajta sok kertbarát nagy kedvence. Hiszen kit ne ejtene rabul egy krémesen fehér szín, egy kellemes illat, vagy a lenyűgöző megjelenésű telt virágzat.

Raspberry Sundae
Találó nevét, a “málnás fagylaltkehely” elnevezést a hihetetlen megjelenéséről kapta. Ez a fajta óriási fodros virágokat hoz, amelyek rózsaszínű, citromsárga és ezen két szín átmenete között pompázik a kert tulajdonosának nagy örömére. Nem túl erős illattal rendelkezik, azonban megjelenése kárpótolja tulajdonosát.

A szép bazsarózsa csokor titkai
A bazsarózsát sokan kedvelik csokorba kötött formában is, amelyek akár egy hétig is színesíthetik és díszíthetik az adott helyiséget. Részben vagy akár teljesen nyílt állapotban is le lehet őket vágni a szárukról, azonban a legjobb döntés, ha még bimbós állapotban kerül a vázánkba. A bimbókat a reggeli órákban érdemes ellenőrizni, ha azok kemények várjunk a leszedésükkel, ha viszont szivacsos tapintásúak ideális asztali csokor lesz belőle. A szedésekor ügyelni kell arra, hogy legalább két levél csoport maradjon a száron, amelyről a virágot eltávolítottuk, annak érdekében, hogy a növény tovább tudjon növekedni és legyen hol tárolnia az ehhez szükséges tápanyagokat. A virágok a levágást követően hitványnak tűnhetnek, azonban ettől nem szabad megijedni, ez ilyenkor teljesen normális jelenség. A szár végéből érdemes még egy kicsit eltávolítani, majd vázába helyezni, ahol a bimbók 24 órán belül kinyílnak és akár egy hétig is gyönyörködhetünk benne a vázánkban.

Ezen ismeretek birtokában akár a kertünket szeretnénk csodaszéppé varázsolni pár tő bazsarózsával, vagy ha az asztalunkra szeretnénk egy illatozó gyönyörű csokrot tudjuk mit kell tennünk azért, hogy ezt elérjük.

Előző cikk
Következő cikk

Ajánló