KezdőlapÉrdekességekMulccsal a gyomok ellen!

Mulccsal a gyomok ellen!

A növényeinktől, veteményesünktől, gyümölcsfáinktól hathatósan távol tarthatjuk a gazt, gyomnövényeket, ha a mulcsozás választjuk. A mulcsozás egyfajta talajtakarási technika. A kertet valamilyen kerti vagy mezőgazdasági hulladék anyaggal takarjuk be, ezzel megakadályozva a gyomnövények kihajtását.

Miért előnyös?

Nem csak környezetbarát, hulladékot feldolgozó technika, hanem mutatós is és a további haszna is van. A mulcs jól tárolja a nedvességet, ezáltal nehezebben párolog el az eső, a locsolás utáni nedvesség a földből a napsütés hatására. Kevesebb locsolásra, öntözésre lehet számolni, de bolygatni is kevesebbet kell a földet, és épp ezért, kevesebb munkával is jár egyúttal.

A rendszeres kapálás, ásás vagy gépi megművelés elkerülhető vele. Nem kell gazolni és a földet sem fellazítani, mert ledöngölte az eső, a locsolás. A mulcs megvédi a gondozandó területet mindettől. Mivel kevesebb a gyomnövény, így nincs szükség gyomirtózásra sem. Ezzel még környezetbarátabb földművelést tudunk végezni.

Télen is jó szolgálatot tehet a mulcs az extrém nagy hőingadozás elkerülésében. A talajban maradt évelő növények nem fagynak ki, mert a mulcs megvédi, melegebben tartja a talajt pár fokkal, mintha nem lenne semmilyen talajtakaró.

A mulcs alatt intenzív marad a talajélet. A talajlakó élőlények lazítják a földet. A talaj humuszban, szerves anyagokban gazdagodik a mulcs bomlásának eredményeképpen, ezzel javul a szerkezete, minősége és nem kell trágyáznunk sem.

fotó: pixabay.com

Mit használhatsz mulcsként?

A mulcsnak többféle formája van. Vehetünk készen is, de mi magunk is készíthetjük otthon. Például nagyszerű, természetes talajtakaró lehet a fűnyesedék fűnyírás után, fakéreg apríték, szalma, istállótrágya, komposzt, komposztált fakéreg, avar, metszés után visszamaradó fa apríték, kaszálás után visszamaradó növényi darabok is. De nagyszerű alternatíva lehet a papírral vagy kartonnal történő talajtakarás is.

Hol érdemes használni mulcsot?

Főként fák, bokrok tövénél, de a cserepes növényeink is meghálálják a mulcs takarást. A veteményes egyes részeiben is hasznosítható az ötlet. Például az eper palánták kifejezetten hálásak lesznek érte.

Mikor kezdj bele a mulcsozásba?

Főként tavasszal, a palánták eltevése, a fák beültetése után érdemes belekezdeni. Ha magról veteményeztünk, akkor kikelésükig ne mulcsozzunk, mert a növények kihajtását is akadályozza.

A mulcs tehát nem csak mutatós, hanem értékes talajtakarási módszer is, mely miatt kevesebbet kell öntöznünk, gazolnunk, kapálnunk, ezáltal csökkenti a kerti munkákkal töltött időnket is.

Ajánló