KezdőlapAgrárvilágKiskertTe tudod, mi az a csolyán?

Te tudod, mi az a csolyán?

Csolyán, más néven a csalán. Kellően nagy bosszúságot tud okozni égető, csípő, viszkető érzéssel és a felhólyagosodott bőrrel, melyet maga után hagy, ha véletlenül belelépünk. Viszont rengeteg értékes tulajdonsága is van, melyek miatt nem érdemes teljesen kiirtanunk a kertünkből mégsem. A csalán nem csak gyom, hanem gyógynövény is egyben!

A csalánról

Eurázsiából és Észak-Amerikából származik. A csalán nevet valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Amit mi csalánként ismerünk, egy zöld, több leveles, évelő növény, mely embermagasságig is megnőhet. A levelén találhatóak a csillószőrök, melyeket védekezésre használ, és rengeteg hisztamint, hangyasavat tartalmaznak. Utóbbi okozza az égető, viszkető érzést. Korábban gyógynövényként tartották számon és előszeretettel gyűjtötték, illetve rendszeresen adták a háziállatoknak is zöld eledelként, takarmánynak. Hosszú rostjait papír és textília gyártására használják egyes helyeken A belőle készült textíliák lágyak, puha tapintásúak.

Ezeket tartalmazza

Magas a klorofill- és ásványi anyag tartalma. Van benne például káliumsó, de vastartalma is kiemelkedően magas, továbbá van benne réz, cink, mangán, C-, B-, A-, K1-, U-vitamin is. Találhatóak benne még kávésav-észterek, lektinek, hisztamin, szerotonin és flavonoidok is.

fotó: pixabay.com

Ezért jó, ha van a kertünkben

A csalán vonzza a lepkéket. Előszeretettel rakják le petéiket a csalán leveleire és így nem az értékes haszonnövényeiket használják keltetőnek. De nem csak a lepkéket vonzza a növény, hanem számos bogárfajtát is, melyek jó, ha a kertünkben tanyáznak.

Miért jó, ha fogyasztjuk

A csalán erősen gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatású, így főként húgyuti fertőzésekre, vesehomok eltávolítására, torokgyulladásra ajánlják. Reumára, aranyérre, izomfájdalmakra, köszvényes megbetegedésre is kiváló, segít kiüríteni a húgysavat, a kalciumot és a szervetlen foszfort, melyek lerakódása a fenti problémákat okozza. Már nagyon régi módszer, hogy a fájdalmas végtagokat, kiütéses bőrt a csalán friss hajtásaival csapkodják meg közvetlenül. De különböző haj és bőrproblémákra, haj zsírosodásának megelőzésére is rendkívül kedvező hatással van. Méregtelenítőként is fogyasztják. Teája élénkítő és lázcsillapító hatású, vérszegénységre is jó, de fokozza a szervezet ellenálló képességét, az immunrendszert is. A levelein kívül a gyökeréből készült tea is fogyasztható, mely megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szint csökkentésére is hatásos lehet, de még magas vérnyomás tüneteinek enyhítésére, allergiás betegségekre is.

Milyen módon fogyaszthatjuk?

Csalánból készítettek korábban levest és főzeléket is, melyet sokat fogyasztottak. Zöld turmixhoz keverve, salátába is jó. Ma inkább már teákban, tinktúrákban hasznosítják értékes összetevőit. De a szépségipar is előszeretettel nyúl hozzá krémek, testápolók, samponok, tusfürdők alapanyagaként.

Ajánló