KezdőlapAgrárvilágÁllatRitka vendéget sikerült levideózni Hernádnémeti határában

Ritka vendéget sikerült levideózni Hernádnémeti határában

Szerencsés napja volt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának, amikor egy idei kelésű vörös kányát sikerült megfigyelnie vadászat közben. A hazánkban ritkának számító madarat videóra vette, így most mi is megnézhetjük, hogyan gyakorlatozik és lakmározik reptében ez a gyönyörű fiatal példány – írja az agrotrend.hu.

A vörös kánya (Milvus milvus) hazai állománya az 1970-es évekre teljesen összeomlott, de köszönhetően a nyugat-európai védelmi intézkedéseknek, a 90-es évekre nálunk is újra megjelent pár fészkelő madár. Az első párok a Dél-Dunántúlon ártéri erdőkben telepedtek meg, de azóta már a Kisalföldön és a Duna mentén is fészkel néhány pár, amelyek száma 9-10-re tehető – írta a Turista Magazin.

A vörös kánya hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft

Magyarországon főként vonuló példányok figyelhetőek meg március és november között, és csak néhány példány telel nálunk. Ráadásul a Hernád folyó mentén ritka kóborlónak számít, ezért nagy szerencséje volt Serfőző Józsefnek, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjének, hogy augusztusban sikerült megfigyelnie egy fiatal példányt. Sok madárfaj számára ez a hónap a kóborlás időszaka, és a videón azt láthatjuk, ahogy ez a kb. 1,5-2 hónapja fészkéből kirepült, már önállósult vörös kánya a vonulásra és a telelésre készül. Sok energiára lesz szüksége, ezért amennyit csak lehet, ennie kell. Egy mezőgazdasági terület, ahol épp tarlóhántást végeznek, ideális terep a könnyű zsákmányok, például mezei pockok levadászására. A felvételen egy ilyen zsákmányolást láthatunk, és azt is, ahogy röptében fogyasztja el ebédjét. Közben egy levegőben repülő száraz levelet is megpróbált elcsípni, de ez már nem sikerült neki.

A barna kányával ellentétben a vörös kánya farokbemetszése sokkal mélyebb, faroktollai vörösek, nem barnák, szárnyának fekete-fehér foltjai kontrasztosabbak.

Sík és hegyvidéken egyaránt fészkel. Márciusban foglalja el fészkelőhelyét, fészkébe a barna kányához hasonlóan különféle szemeteket épít be (papír, tejeszacskó, rongy, stb.). Zöld lombos ágat viszont nem rak a fészekre. Évente egyszer költ, 2-4 db tojást rak, melyek 1 hónap kotlás után kelnek ki, és 2 hónap fiókanevelés után repülnek ki az ifjú kányák. Leginkább rágcsálókra, madárfiókákra vadászik, dögöt és hulladékot is fogyaszt.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Ajánló