KezdőlapAgrárvilágÁllatMéhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat

Méhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket és darázsgarázsokat, amelyekkel az erkélyen, és az ablakpárkányon is hatékonyan lehet segíteni már kora tavasztól a szelíd beporzók szaporodását – olvastuk a Greendex.hu-n.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívásában a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű méhecskehotel-eszközcsoportot. Az új természetvédelmi eszközt érdemes február második felében, március elején kirakni esőtől védett helyre (eresz alja, ablak- és erkélybeugró, tornác), keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje.

Az MME szerint a méhecskehotel azért is különösen jó lakossági beporzórovar-védelmi eszköz, mert elkészítése óvodai foglalkozáson, iskolai órán, szakkörön egyszerűbb és természetvédelmi szempontból is jóval hasznosabb, mint a nagy pontosságot és bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké.

A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő, több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le.

Ralph képe a Pixabay -en.

A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ilyen bölcsőkamrák biztosíthatóak számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel, másik nevén darázsgarázzsal. Ez lehet például egy 10-4 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli, de építhető szekrényes méhecskehotel is.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

A méhecskehotelek márciustól június közepéig a legforgalmasabbak. Ekkor a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról lehet megfigyelni otthon, a munkahelyen, az óvodában vagy az iskolában. A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni.

TulipGarden Cafe / GreendexMME

Ajánló