KezdőlapÉrdekességekA kertészkedés 7 meglepő előnye a testünkre

A kertészkedés 7 meglepő előnye a testünkre

A kertészkedés nem csak a ház körüli terület csinosítgatásáról szól, bár a rendezettség sosem árt. Tudományosan is beigazolódott, hogy a növényekkel való törődés csodákra képes az emberi aggyal és szervezettel. A testmozgás támogatja az egészséges vérnyomást és a normális testsúly megtartását. A természetközelség pedig javítja a hangulatot és az általános mentális egészséget, mivel nyugodt környezetben csökken a kortizol szintünk
 
Vedd fel a kesztyűt, kezdj el ásni és kapálni, ültess, gyomlálj egész évben, és figyeld meg, milyen jó hatással lesz a kertészkedés az egészségedre!
 
A kertészkedés 7 meglepő előnye a testünkre
 
1# A kertészkedés égeti a kalóriákat
A kertészkedés mérsékelt intenzitású mozgásnak számít. Egy órás kerti munkával közel 330 kalóriát égetünk el, ami több, mintha ugyan ennyi ideig sétálnánk. Az erre vonatkozó kutatások azt is alátámasztják, hogy alacsonyabb BMI értékkel rendelkeznek azok, akik rendszeresen kertészkednek.
 
2# A kertészkedés csökkenti a vérnyomást
A hét legtöbb napján mindössze 30 perc mérsékelt szintű fizikai aktivitás szabályozhatja vagy megelőzheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Gondoltad volna, hogy napi 30-45 perc gereblyézés vagy kertészkedés is támogatja a szíved egészségét?
 
3# A kertészkedés jót tesz a csontoknak
Amikor a szabadban tartózkodsz és nap éri a bőröd, a szervezeted D-vitamint kezd el termelni. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag a csontképződéshez.
Ha több időt töltesz a napon, természetesen használj fényvédőt és hosszú lenge ruházatot a leégés és a bőrrák kialakulása ellen.
 
4# A saját étel termesztése segíthet az egészségesebb táplálkozásban
A testmozgás mellett a zöldségeskertben való munka akkor éri meg, ha el is fogyasztjuk, amit megeszünk. Mivel a kertben nem gumicukor fákat és csoki bokrokat ültetünk, hanem zöldségeket és gyümölcsöket, a kertészkedés segít egy egészségtudatos életmód és étrend kialakításában. A zöldség és a gyümölcsfogyasztás (napi 40 dkg) csökkenti a krónikus betegségek kialakulását és szabályozza a testsúlyunkat is. A kertben termesztett növényeket a gyerekek is nagyobb valószínűséggel kóstolják meg, hiszen látják a növekedésüket, és jó esetben részt is vesznek a kertészkedés egyszerűbb folyamataiban.

 
5# A kertészkedés csökkenti a stresszt
Több tucat tanulmány bizonyította, hogy a kertészkedés csökkenti a stresszel járó depressziót és szorongást. Amerikában egyes kórházak a veteményezést és a virágkötészetet a rehabilitáció részeként tekintik a sérülésekből, vagy műtétekből felépülők számára. A kertészkedés nem csak nyugtató hatású, de új készségekkel gazdagítja az embereket, ami növeli az önbizalmukat.
A kertészkedés az ’egészséges’ emberek számára is a béke szigetét nyújtja a mai zajos elektronikus média világában.
 
6# A kertészkedés közösségépítő hatású
Sokan visszariadnak attól, hogy ha kertészkedésre adják a fejüket, egyedül kell majd kapálniuk vagy gyomlálniuk. A bőséges termés és a finom falatok az egész családérdeke, ezért már az elején érdemes lefektetni azt a küldetésnyilatkozatot, amiben a közös kertészkedés is szerepel. A kerti kapirgálás során, amikor semmilyen zavaró tényező nem vonja el a figyelmet, könnyebb megnyílni és egymáshoz kapcsolódni. Közelebb hozza a családtagokat.
 
7. A kertészkedés boldogabbá tehet
Amellett, hogy a külvilágtól elvonulva csökken a stressz-szintünk, a kertészkedés sokkal többet ad az életminőség javításához. Hinni abban, hogy a jövőben meg lesz a gyümölcse a munkának, reményt keltő dolog. Ez a remény és hit pedig az élet minden területén képes pozitív irányba terelni az életszemléletünket.

Hadarik Rita

Ajánló