KezdőlapAgrárvilágKiskertFogyassz több citrusfélét a betegségek megelőzésére!

Fogyassz több citrusfélét a betegségek megelőzésére!

A hideg idő magában hordozza a különféle megfázásos betegségeket is. Az egyik legjobb ellenszere pedig a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása. Márpedig a legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található, melyek elég nagy számban képviseltetik magukat és szerencsére, már hazánkban is hozzáférhetőek.

Mit lehet tudni róluk?

A citrusfélék tulajdonképpen olyan gyümölcsök, melyeknek a magvait erősen leveses gyümölcshús veszi körbe. Délkelet-Ázsiából származnak. Ma már az ismertebb fajták mellett egyre több házasítás, nemesítés fordul elő.

Melyek a citrusok?

Citrom, lime, narancs, mandarin, grapefruit, vérnarancs, pomeló és klementin az ismerősebb citrusok. De bőven van többféle is, mely kevésbé ismert. Meyer citrom, keserű narancs, kumkvat, limequat, Buddha keze, kaffir lime, pursha, bergamott, mirtuszlevelű törpenarancs, lemandarin, limetta, citronád, juzu, vadcitrom, narancsjázmin, keserű citrom, Jambhiri-citrom.

Fotó: pixabay.com

Milyen vitaminokat tartalmaznak még?

Természetesen a citrusfélék a C-vitamin mellett számos másik vitamint is tartalmaznak, és jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Például vasat, B6-vitamint, káliumot, folsavat is. Antioxidánsokban, rostokban gazdagok, a magjukban is értékes összetevők vannak, a héjukban pedig illóolajok. Kalóriatartalmuk és cukortartalmuk nem magas, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Kiváló természetes méregtelenítő anyagként is.

Pektintartalmuk is bőséges, ami vízben oldható rostanyag tulajdonképpen. A rost szabályozza az emésztést és a felszívódást, ennek köszönhetően segíti a szervezetet.

Fotó: pixabay.com

Hogyan fogyasszuk?

A héjuk és a levük is finom, illetve értékes hatóanyagokat tartalmaz. Legfőképpen nyersen, a levét fogyasszuk, de teába, bóléba, frissítő italként limonádéba téve, cukrozva, kandírozva, kiszárítva, de süteménybe téve is finom. A citrusokból készítenek befőttet, lekvárt, likőrt, konzervet, üdítőt is.

Mire jók még a citrusfélék?

Főként a héjukban illóolaj található, melyet a kozmetikaipar felhasznál parfümök, testápolók, tusfürdők készítéséhez. Gyógyászatban is előszeretettel használják a legtöbb citrust. A gyümölcsök rostanyaga a pektin, ami íztelen, szagtalan. Vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Ezt az élelmiszeripar használja fel, gyümölcszselék, lekvárok, gyümölcsitalokban, zselés cukorkák, diétás ételek készítéséhez.

Az erős időjárás változás, a felmelegedés miatt ma már szinte mindenhol megtalálhatóak a világon, és jó eséllyel termeszthetőek egy kis segítséggel, odafigyeléssel. Ha pedig nem adnánk a fejünk saját citrom termesztésére, vásárolni azért jó eséllyel megtudjuk bármelyik zöldségesben, hipermarketben.

Ajánló