KezdőlapÉrdekességekHasznos az avar, nem csak felesleges szemét

Hasznos az avar, nem csak felesleges szemét

Az őszi kerti munkák során a legtöbb gondot a lehullott falevelek összegereblyézése és elhelyezése okozza az embereknek. Bizony, igencsak kimerítő tevékenység, és sok bosszúságot okozhat az elhelyezése is a felesleges leveleknek. Természetesen, már a legtöbb településen, nagyobb városokban járnak kukásautók a zöldhulladékért, és létrehoztak zöldhulladék lerakó helyeket is.

De a lehullott levelek jó szolgálatot tehetnek a ház körül is, ha nem szeretnénk feltétlenül elvitetni, kidobni.

Komposztálás

 A legtöbb fa alatt keletkező levélszőnyeg, az avar tökéletesen komposztálható, mivel tiszta, szerves anyag. Ráadásul megakadályozza a komposzt tömörülését. Ezen a módon készített komposzt a későbbi, tavaszi-nyári kerti munkák során jó szolgálatot tehet, kiváló talajjavító és ültetőközeg, rendkívül jó minőségű komposzt keletkezik belőle. Hasznos tápanyag- és humusztartalmának köszönhetően a földnek, és segíti a növények növekedését is.

Vannak nehezen komposztálható levelek, ilyen a dió, a bükk, a vadgesztenye, a platán, a a tölgy és a nyárfa lombja, de ide sorolhatóak a tűlevelek is például. Lebomlanak, de nagyon hosszú idő szükséges hozzájuk, legalább 3-4 év.

Viszont kifejezetten jó az éger, a kőris, a legtöbb gyümölcsfa, a juhar, a kőris, a mogyoró, a fűzfa, a hársfa és a nyírfa levele.

Fotó: pixabay.com

Növényvédelemben is hasznosíthatjuk

A különösen fagyérzékeny növények tövét, szárát is védhetjük a fa alatt keletkező levélszőnyeggel. A cserjék, fák tövébe.téve nem csak a hidegtől védi a növényeket, hanem megakadályozza a gazosodást is körülöttük.

Talajtakaró anyagnak is kíváló

Közlekedő utakra téve, árokpartokra, utak menti zöldfelületek, mély árkok, lyukak feltöltésére,alomként a baromfiólakba, a kapirgáló udvarukra leterítve is hasznos szolgálatot tehet az avar.

Állatok bóvóhelye

Nagyszerű hő- és nedvességszigetelő az avar, így egyes állatok téli vackot építenek belőle. A süninek, az egérnek, de számos rovarfajnak is otthont adhat, illetve a giliszták is rendszeresen használják téli alvóhelynek, otthonnak.

Ha az avart mégse szeretnéd felhasználni egyik módon se, akkor gyűjtsd zsákokba és vidd el egy lerakóba, de semmiképp se égesd el!

Ajánló