KezdőlapÉrdekességekNovemberi kerti munkák

Novemberi kerti munkák

Most, hogy sokkal hidegebb az időjárás, és rövidebbek a nappalok, könnyen elengedhetnéd a kerti munkálatokat. De ne tedd pihenővágányra a kertedet! Még mindig összerakhatsz néhány színes téli konténert, elkezdheted tervezni a jövő évi kertet, és természetesen ne felejtsd el etetni a madarakat sem!
 
Próbálj meg egy kis időt eltölteni a kert rendbetételével, mert a tavasz beköszöntével meghálálja az erőfeszítéseidet. Ez az év legmegfelelőbb időszaka például a cserjék ültetésére.
 
Alapvető novemberi kerti feladatok
·       Folyamatosan gereblyézd össze a lehullott faleveleket, és ha egy módod van rá, komposztáld őket.
·       Ültesd el a cserjéket, az örökzöldeket és a tűlevelűeket.
·       Védd a gyengédebb növényeket a fagytól gyapjúval vagy növénytakaróval.
·       Tegyél ki madáreleséget és ételt a kert egyéb lakói számára.
·       Vágd vissza a rózsákat ügyelve arra, hogy a szárakat a rügypont feletti szögben vágd le.
 
Utolsó esély kerti feladatokra
·       Ahhoz, hogy a pázsitod túlélje a telet, elengedhetetlen a novemberi gyepápolás. Gondoskodj a gyep levegőztetéséről és etetéséről is.
·       Ültesd el a tavaszi virághagymákat, például tulipánokat.
·       Novemberben még elültetheted a fokhagymát és a vöröshagymát is.

 
Gereblyézd össze a leveleket és komposztáld őket

A levélkomposzt aranyat ér, ezért érdemes összegyűjteni a lehullott leveleket, és elkészíteni a sajátodat. Tedd a leveleket egy egyszerű nyitott keretbe, ami készülhet egyszerű csirkehálóból, vagy csomagold be őket nagy és fekete szemeteszsákokba. Szórd meg komposztáló keverékkel és kicsit nedvesítsd meg a leveleket. Ha zsákba teszed a leveleket, kösd fel őket lógni néhány napra majd szurkold meg a zsákokat pár helyen kerti villával. Végül helyezd a zsákokat árnyékos helyre, és hagyd őket állni egy évig. A csirkehálós megoldásnál takard le a komposztkeretet zsákkal. Az eredmény egy sötét, sűrű és kellemes illatú komposzt lesz. Ez a komposzt később felhasználható talajjavítóként.
 
Ültess cserjéket, örökzöldeket és tűlevelűeket

November elején folytasd az örökzöldek és a tűlevelűek ültetését, amíg a talaj még elég nedves és megőrzi a meleget. Az újonnan ültetett növényeknek még télen is szükségük van a kedvességre, ezért, ha száraz az időjárás, ne feledkezz meg az öntözésükről.
 
November szintén az egyik legideálisabb időszaka az évnek az új sövények ültetéséhez. Mostantól csupasz gyökerű sövénykötegeket láthatsz majd a faiskolákban és a kertészetekben. Ha sövénytelepítésre szánod magad, alaposan készítsd elő a helyét, a forgass a talajukba sok szerves anyagot, például házi komposztot, vagy bármilyen más kész keveréket.
 
Védd a gyengéd növényeket a fagytól
Védd a gyengéd növényeket, például a vászonfüvet, a páfrányokat és a bunkóliliomot arra az esetre, ha fagyna. Mivel biztosan lesz éjszakai fagy, ezt a feladatot véletlenül se hagyd ki. A nagyobb tárolókba ültetett növényeket húzd egy védett sarokba, és takard le kertészeti gyapjúval. A szórtan elültetett virágokat egyesével takard le.
 
Őszi gyepápolás
Novemberben még van idő a pázsit levegőztetésére és takarmányozására, mielőtt lehűl az idő.
 
·       gereblyézd fel a leveleket
·       ellenőrizd a fűnyíró beállításait
·       szellőztesd a pázsitot
·       kezeld a mohát és a gyomokat
·       etesd meg a pázsitot
·       végezd el a szükséges javításokat
 
Ültesd el a tavaszi virághagymákat
Tudtad? Még novemberben is lehet tulipánt ültetni. Sőt! Vesd el a borsót a hónap elején egy üvegházban, hogy a következő évben korán teremjen.
 
Etesd a madarakat
A rövidebb nappali órák azt jelentik, hogy a vadon élő madaraknak kevesebb idejük van az élelem felkutatására. Kíméld meg őket a sikertelen keresgéléstől és gondoskodj a folyamatos etetésükről!
De ne feledd, amint elkezded etetni a madarakat, rád fognak számítani, ezért ügyelj a következetességre!  

Hadarik Rita

Ajánló