KezdőlapÉrdekességekBatáta a legújabb nagy népszerűségre szert tevő zöldség

Batáta a legújabb nagy népszerűségre szert tevő zöldség

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban a batáta, vagy ismertebb nevén édesburgonya. Ami nagyszerű dolog, hiszen nagyon egészséges zöldségről beszélünk, mely számos értékes vitamint tartalmaz. És sokféle formában fogyasztható. A batáta íz világra a sütőtök és a burgonya között helyezkedik el. Kinézetre pedig nagyon hasonlít a normál burgonyához.

Amit jó, ha tudsz róla!

Közép-Amerikából indult hódító útjára, ott őshonos. Európába, pontosabban Spanyolországba, Kolumbusz Kristóf hozta be dísznövényként. Majd később fedezték fel, hogy kiváló haszonnövény. Legfőképpen gyökérgumójáért termesztik, azt fogyasztják. De, amit ritkán tudnak, fiatal levelei is fogyaszthatóak és jó ízűek. A gumójának, azaz húsának színe fajtától függően lehet többféle. Narancssárga a legelterjedtebb, de fehér, sárga, lila, rózsaszín és vörös is van. Jellemzően Kínában termesztik a legnagyobb mennyiségben.

Fotó: Public Domain Pictures

Ezért fogyaszd gyakran!

Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban. Tartalmaz C-vitamint, B2-vitamint, B6-vitamint, E-vitamint, A-vitamin, D-vitamin, valamint olyan ásványi anyagokban, antioxidánsokban is bővelkedik, mint réz, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, vas és mangán, béta-karotin. Nagyon magas a fehérjetartalma is.  

Miért fogyaszd? Ezek a jótékony hatásai!

Alacsony a zsír és kalóriatartalma, ezért fogyasztása kiváló cukorbetegek, diétázók és glutén érzékenyek számára is. Alacsony a glikémiás indexe és kordában tartja a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet. Az ajánlott napi rostbevitelnek a nagy részét fedezi. Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, jó a szem számára is. PMS-ben szenvedőknek is érdemes rendszeresen fogyasztani. Nagyszerű D-vitamin forrás, ami télen fontos.A-vitamin tartalma miatt pedig a bőr állagát, minőségét védi.

Ha te magad termesztenéd!

Semmi akadálya nincs. Nagyszerűen megél nálunk is, csak napsütötte, nedves helyen érzi jól magát, így sokat kell locsolni.

Hogyan fogyaszd?

Köretként püré, vagy sült krumpli formájában, de készíthető belőle lepény, röszti, sőt még desszert, brownie, gofri, palacsinta is. Ugyanakkor készíthető belőle ízletes krémleves is. Teljesen úgy viselkedik, mint a hagyományos burgonya, csak édesebb és kicsit keményebb. Szereti a fűszerezést, a fokhagymát. Olíva vagy kókuszolaj elősegíti a béta-karotin megkötését, ha azzal sütjük, akkor még többet teszünk az egészségünkért a fogyasztásával.

Ajánló