KezdőlapGasztronómia9 legjobb gyümölcs reggelire

9 legjobb gyümölcs reggelire

Egyesek úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, amit eszel, az az egész napodra hatással lesz. Mások viszont gyakran hagyják ki ezt az étkezést, és egyáltalán nem tartják fontosnak. A rostokban és létfontosságú tápanyagokban gazdag gyümölcs kiváló kiegészítője a kiegyensúlyozott reggelinek. De ha nincs is sok időd az evéssel törődni, akkor is érdemes bekapnod egyet, ami feltölt energiával.

A gyümölcsök számos alapvető tápanyagot tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van, például káliumot, rostot, C-vitamint és folátot. Szakértők azt tanácsolják, hogy minden étkezéskor, beleértve a reggelit is, tegyél gyümölcsöt és zöldséget a tányérodra. A legjobb az lenne, ha naponta legalább kétszer-háromszor gyümölcsöt fogyasztanál. Összeszedtük azokat, amelyeket a leginkább érdemes a reggelihez választanod.

Banán

A banán, különösen, ha még zöldes árnyalatú, a rezisztens keményítő egyik legjobb forrása. Ez egy egészséges szénhidrát, amely ellenáll az emésztésnek. Kutatások kimutatták, hogy javítja az étkezés utáni vércukorszintet, és növeli a teltségérzetet. Hozzáadhatod a reggeli gabonapelyhedhez is. A benne lévő kálium miatt különösen hasznos, ha magas vérnyomással küzdesz. A kálium természetes módon segít csökkenteni a vérnyomást. Ezenkívül rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például mangánt és magnéziumot is tartalmaz.

Citrusfélék

A citrusfélék – köztük a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime – kiváló C-vitamin-, rost-, kálium- és fitonutriensforrások, gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, és javíthatják a szív egészségét.

Forrás: pixabay.com

Áfonya

Az áfonya vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést, és támogatják a szív egészségét. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy összefüggés van az áfonya és bizonyos rákos megbetegedések csökkent kockázata között. Az áfonya segíthet a norovírus-fertőzés és más élelmiszer-eredetű betegségek leküzdésében is.

Alma

Mindennap egy alma, az orvost távol tartja – biztosan hallottad már ezt a mondást, és van benne igazság. Az alma rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, kiváló forrása a kvercetin nevű növényi flavonolnak, amely felveszi a harcot a vírusokkal, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és erősíti az immunrendszert. Különösen hasznos lehet a szezonális allergiában szenvedőknek.

Az alma másik előnye, hogy nagyon könnyű útközben is megenni, ezért ideális választás azoknak, akik gyakran rohannak reggelente. A rostok segítenek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad.

Forrás: pixabay.com

Kiwi

A kivi az egyik legjobb C-vitamin-forrás, valamint káliumban és rostban gazdag, amelyek segítik az emésztést. Ha nem akarsz időt tölteni a megpucolásával, egyszerűen vágd félbe és kanalazd ki. Ha az édesebb gyümölcsöket kedveled, keverd össze eperrel és banánnal egy turmixban vagy egy gyümölcssalátában.

Sárgadinnye

A sárgadinnye gazdag C- és A-vitaminban. Magas a víztartalma is, így ha nincs kedved vizet inni, akkor a hidratáltságodon is segíteni fog. További előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú, ezért nem kell aggódnod attól sem, hogy túl sokat eszel belőle.

Forrás: pixabay.com

Görögdinnye

A görögdinnye 90%-a víz, így különösen a nyári időszakban a legjobb választás reggelinek. Emellett természetes cukorforrás és alacsony kalóriatartalmú, így rendkívül egészséges. Javítja a szív és a szem egészségét. Tele van C- és B6-vitaminnal és más tápanyagokkal, amelyek segítik az immunitást, és a hangulatod is jobb lesz tőle, ami reggelente kifejezetten hasznos tud lenni.

Eper

A bogyós gyümölcsök nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, és kevés bennük a kalória. Az  eper a szívnek is jót tesz. Kutatások szerint az emberek kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot, ha hetente több mint három adag epret vagy áfonyát ettek.

Forrás: pixabay.com

Avokádó

Sokak kedvenc reggelije tényleg jó választás. Magas a rosttartalma, ami miatt órákig tartó jóllakottságérzetet ad. A napi ajánlott rost adagja egy felnőttnek 25-38 gramm, ami miatt a reggelt jó ötlet avokádóval kezdeni, segít az emésztésben. Emellett egészséges zsírokat, K-, E- és C-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz.

tulipgardencafe.hu / Dívány

Ajánló