KezdőlapÉrdekességekEzt még novemberben ültesd

Ezt még novemberben ültesd

A november érkeztével az ember azt gondolná, hogy az őszi falevelek összegyűjtése után, már nincs semmi teendője a kertben, kellemesen hátradőlhet. Pedig a november is tartogat kerti munkálatokat.

Vannak olyan kerti zöldségek, melyeket kifejezetten ilyenkor érdemes elültetni, még az első hó érkezése előtt.  Tél alá vetésnek nevezik ezt a módszert. Mikor tartósan 5 fok alá esik a hőmérséklet, akkor a magok eltelelnek, nem indulnak csírázásnak, csak a tavaszi olvasáskor. Azért érdemes ilyenkor eltenni a zöldségeket, hogy tavasszal friss zöldségek kerülhessenek a lehető leghamarabb a tányérokra.

Fotó: pixabay.com

Novemberben ezeket a zöldségeket vesd el!

Petrezselyem nagyon jó télálló, bírja a havat és a nagy hideget is. Ha kora tavasszal már szeretnéd használni a zöldjét, akkor novemberben simán elvetheted. A remélhetőleg hamarosan érkező hó megvédi majd a fagytól, viszont annyira van már hideg, hogy ne induljon csírázásnak.

Ilyen fajták, melyeket érdemes vetni, az Őszirózsa; Gloria; Natalka; Gyöngyök; Orosz ünnep; Csasztuska.

Sárgarépa a másik olyan gyökérzöldség, melyet ősszel is el lehet vetni, mert jól viseli a fagyot.

Azt tudtad, hogy a sárgarépa kétnyári növény, azaz ha a földben marad télen, a következő tavasszal kivirágzik és magokat hoz.

Paszternák az egyik legalkalmazkodóbb, hidegtűrőbb, igénytelen növényünk. Szintén megfontolandó az őszi, novemberi vetése.

A fokhagyma gerezdjeinek dugványozása, azaz eltevése is lehet őszi elfoglaltság. Bojtos gyökérzetével nagyszerűen bírja a hideget, bármilyen talajból jól fel tudja venni a nedvességet.

Így már tavasszal rengeteg vitamint tudunk a szervezetünkbe juttatni általa.

Vöröshagyma ősszel vetve sokkal nagyobb, erősebb lesz, mint a tavaszi vetés. Ráadásul március végén, április elején már szedhetjük is zöldhagymaként, újhagymaként, majd kicsit később vöröshagymaként.

Az ősszel vetett, kiteleltetett saláta kora tavasszal jól kielégíti a család friss vitaminszükségletét, első, megjelenő zöldségféleként.

A zöldborsó is ősszel vethető zöldségek között van. Rövid tenyészidővel rendelkező, korai fajtát érdemes csak vetni.

A spenót is bírja a hideget, ha időben el van vetve és van pár levele, mely megvédi a tél viszontagságaitól.

A kelkáposzta, bimbós kel, leveles kel április elején szintén szedhető már, ha most elvetjük.

Számos előnye van annak, ha novemberben ezeket a zöldségféléket elvetjük. A korai, friss zöldségek nagyon jól jönnek a hosszú, hideg, kevés zöldséggel teli hónapok után. Sokkal szebbek, nagyobbak rendszerint, mint a tavaszi vetés. Ráadásul olcsóbb, ha magunk termeljük meg, mintha a boltban vásárolnánk.

Van ugyan némi veszélye annak, hogy túl későn vagy túl korán lesznek esetleg elvetve. Megvan így az esély arra, hogy nem hoznak megfelelő mennyiségű, méretű termést. Viszont veszíteni nem veszítünk vele, a helyére rögtön lehet a tavaszi veteményest ültetni, ha nem volt sikeres a próbálkozás. A sikeres áttelelő termesztésnek két kulcsfontosságú tényezője van, a megfelelő szaporítási időpont megválasztása és a fajtaválasztás.

Ajánló