KezdőlapKávé-világA kávé világnapja

A kávé világnapja

A kávé világnapja alkalmából most hoztunk pár érdekest tényt a kávéról. Ha pedig kedvet kaptál egy kávé elfogyasztásához, akkor látogass el valamelyik kávézóba, mert ilyenkor több helyen is nagyszerű akcióval ünnepeltetik ezt a csodás italt.


A kávé világnapja alkalmából most hoztunk pár érdekest tényt a kávéról. Ha pedig kedvet kaptál egy kávé elfogyasztásához, akkor látogass el valamelyik kávézóba, mert ilyenkor több helyen is nagyszerű akcióval ünnepeltetik ezt a csodás italt.

A kávé jótékony hatásai

  • Legalább három csésze kávé hozzájárulhat az artériák megfelelő működéséhez, mivel gátolja a kalcium lerakódását, ezáltal pedig csökkenti az erek eltömődésének kockázatát.
  • A csontritkulás kialakulását, csonttörések kockázatát is csökkenti.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát 25%-kal csökkenti a megfelelő mennyiségű kávéfogyasztás.
  • Asztmások számára is ajánlott, ugyanis könnyebbé teszi a légzést.
  • Csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, akár 30-60%-kal is, illetve egy másik idegrendszeri betegség megelőzésére is ajánlott a kávé, az Alzheimer-kórra.
  • A kávé nagyon sok antioxidánst, aminek egyik csoportja a polifenolok, amik segítenek megelőzni a szívbetegségeket, illetve néhány daganatos betegséget.
  • Fogyókúrázok számára is ajánlott, hiszen akár napi egy csésze kávé is segíthet az egészségtelen zsír lebontásában.
  • Energizál, serkenti az agyműködést a koffeintartalmának köszönhetően. Emellett, akár 20%-kal is csökkenti a depresszió kialakulását. Tehát kijelenthetjük, hogy kedélyjavító is.

Napi hány csésze kávé elfogadott?

Az már kiderült, hogy a megfelelő mennyiségű kávéfogyasztásnak számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Ez persze nem azt jelenti, hogy elég csupán kávén élni, vagy hogy bátran fogyaszthatjuk végtelen mennyiségben. Ugyanis a túl sok koffein fogyasztása szorongáshoz, alvászavarhoz, felgyorsult szívveréshez vezethet.
De akkor mennyi az ajánlott mennyiség? Természetesen figyelembe kell venni, hogy kinek mennyit bír a szervezete, ugyanis akinek alapból szívproblémája van, annak még inkább fő a mértékletesség. Kutatások szerint napi 4-5 csésze kávé az, ami még az egészséges határértéken van. Persze, hogy kinek mi az ideális mennyiség az egyénenként változó, pont ezért figyelni kell a szervezetünk jelzéseire.
Érdekesség: Magyarországon éves szinten körül-belül 22 ezer tonna kávé fogy, ami kb. 3 milliárd csésze kávénak felel meg.

Mennyi a kávé koffeintartalma?

Sokan már kávéval a kezükben ébrednek fel, de van, aki inkább egy csésze tea mellett voksol a reggeli órákban. Vajon melyikben található több koffein?
Sajnos sokan vannak, akik különböző egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthatnak koffeint, de a kismamák esetében sem ajánlott. Nekik megfelelő megoldás lehet a koffeinmentes kávé, ami ízében szinte olyan, mint a valódi kávé. És egy kis érdekesség, a koffeinmentes kávéban is kimutatták, hogy 1-4 mg koffein található, de ez a csekély mennyiség nem különösebben van hatással a szervezetre.
Sok tényező (kávészem minősége, fajtája, pörkölés típusa, főzési módszer, őrölt kávé mennyisége) van hatással arra, hogy egy csésze kávéban mennyi koffein található. De itt egy lista különböző kávék becsült koffeintartalmáról:
· Espresso: 50-70 mg
· Hosszú kávé: 90-120 mg
· Instant kávé: 30-60 mg
· Latte: 100-120 mg
Ehhez képest egy csésze zöld tea 5-40 mg-ot tartalmaz, amit befolyásol a fajtája és az áztatás, egy csésze oolong tea 10-55 mg-ot, míg a fekete tea 20-100 mg-ot tartalmaz.
És persze vannak azok, akik se a kávét se a teát nem kedvelik, azonban szükségük van a koffeinre, így inkább az energiaitalt részesítik előnyben. Persze itt most nem lesz kifejtve, hogy mennyi káros hatása van az ilyen italoknak, de azt fontos tudni, hogy egy adag, 250 ml energiaital átlagosan 80 mg koffeint tartalmaz.


Meglepő érdekességek a kávéról

  • Az instant kávé nem újkeletű. Ugyanis a ’30-as években a kávé túltermelésének köszönhetően született meg. A Nestlé cég vállalta magára az instant kávé megalkotását, ami 100%-ig kávé, csupán a vizet vonták ki belőle. Így kezdődött a Nescafé története.
  • Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg. Az első pesti kávéfőző a rác Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) volt.
  • A világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília, a világ éves kávétermelésének kétharmada innen származik. Ezt követi Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, Honduras, India, Uganda, Mexikó és Guatemala.
  • Azt gondolnánk, hogy Olaszország, Spanyolország a legnagyobb európai kávéfogyasztó nemzetek, de a listán a skandináv országok az elsők.
  • Az egyik legdrágább (körülbelül 600 dollár egy kiló) és legkülönlegesebb kávé az Indonéziában tervelt Kopi Luwak, vagyis a cibet kávé. Ez a kávé a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávészemekből készül. Az Indonéziában őshonos cibetmacska kiváló szaglásának köszönhetően a legjobb minőségű kávécseresznyéket eszi meg. Majd a kávé magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből.
  • Az ősi Törökországban egy nő törvényesen elválhatott férjétől, ha az nem biztosított számára megfelelő kávé mennyiséget.

// https://www.kavehazak.hu/ dr. Kovács T. Lóránt

Ajánló